wie is > 'Werken en sporten met jeugd houden mij jong'

wie is >

Elke maand beantwoordt een medewerker van het Liemers College een aantal persoonlijke vragen. Deze maand is dat William Sluijtman (55), leraar metalektro en PIE (produceren, installeren & energie) en coördinator op de locatie Landeweer. William is bijna 31 jaar getrouwd en hij heeft tweede studerende dochters.


Vertel eens iets over jezelf?
“Ik heb eerst als allround elektrotechnicus bij Philips Nijmegen gewerkt. Na wat sprongetjes naar andere elektrotechnische bedrijven, zou ik met een vriend een rijschool beginnen. Maar hij werd invalide en daar stond ik dan. Lesgeven vond ik het leukst en zo heb ik op Fontys Eindhoven de opleiding ‘docent elektrotechniek’ gevolgd. Na vier zware maar ook mooie jaren haalde ik mijn bachelor. Daarna heb ik de verbreding metalektro gedaan en mijn tweede bachelor: algemene techniek (nasktec). De volgende bevoegdheden die op stapel staan, zijn PIE en d&p (dienstverlening & producten).”


Wat zijn je hobby’s?
“Voetbal is mijn passie. Na een actieve voetbalcarrière en daarna een paar jaartjes boksen, ben ik inmiddels zo’n twintig jaar jeugdvoetbaltrainer. Nu heb ik even een sabbatical wat betreft het trainen. Zelf voetbal ik nog bij het 40+ voetbal. Wij spelen met wat oude voetbalmaten onder elkaar een potje op zaterdagmiddag. Mijn zomerhobby is zeilen. Heerlijke tochten over het IJsselmeer, de Friese meren en de Wadden heb ik met mijn gezin mogen maken. We hebben plannen om ook buitenlandse zeeën en eilanden te ontdekken.”


Uit wat voor milieu en welke stad/streek kom jij?
“Ik heb mijn jeugd in Nijmegen in een ‘normaal’ arbeidersgezin doorgebracht.”


Wat is er van jouw opvoeding nog te merken?
“Een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en respect hebben voor alles wat er is. Het stellen van een doel, er dan vol voor gaan en vooral niet opgeven. Als enig kind heb ik altijd alles zelf moeten doen. Verwend? Nee, absoluut niet. En als men tegen mij zei ‘dat gaat je niet lukken’, dan was dat voor mij juist een uitdaging. Dat zit er nog steeds in. Afspraak is afspraak is er ook zo één. Ja, en dat zijn dan ook weer valkuilen, haha.”


Hoe word je door anderen omschreven?
“Poe, als leraar zou je dat moeten weten, maar het blijft lastig. Bescheiden, betrouwbaar, doorpakker, teamplayer, gezond eigenwijs?”


Wat doe je op het Liemers College, waarom en hoe lang al?
“Sinds 2006 ben ik als leraar op het Liemers College werkzaam en met ingang van dit schooljaar ook een aantal uur per week als coördinator. Ondanks dat het soms veel is, doe ik het met veel plezier. We moeten allemaal keihard werken om alle veranderingen die op ons afkomen vorm te geven en in te passen. Het is ontzettend fijn dat ik in een team mag werken met de juiste drive om er iets moois van te maken. Samen met alle collega’s gaat dat ook lukken. Terugkijkend op de open dag zag je de dynamiek en saamhorigheid waar we voor werken. Als teamplayer komt dan het gevoel van trots.”


Waarom het Liemers College?
“In 2006 was er een vacature op het Liemers College voor een voltijdbaan. Daarnaast vind ik het prettig om wat verder van huis te werken. Als voetbaltrainer ook nog mijn eigen leerlingen trainen, zou te veel van het goede zijn. Soms moet je op je gevoel afgaan. Dat was toen prima.”


Wat móeten ze zeggen op jouw afscheidsreceptie?
“Afscheidsreceptie? Ik ben stilletjes gekomen en zal ook stilletjes weer vertrekken. Bescheiden?”


Jouw definitie van de perfecte leerling?
“Een nieuwsgierige en onderzoekende leerling. Hij of zij moet fouten durven maken om vervolgens daar weer een uitdaging uit te halen. Niet opgeven.”


In hoeverre was jij die perfecte leerling?
“Als leerling zocht ik de uitdaging, maar niet altijd op de juiste manier. Sport was voor mij het belangrijkst. Mijn ouders vonden dat daar geen geld mee verdiend kon worden en dat ik een vak moest leren. Dat is elektrotechniek geworden. Ook geen verkeerde keuze. Eenmaal van de middelbare school af zocht ik meer naar de juiste uitdagingen. Ik moest en zou bij Philips Nijmegen gaan werken. Dat is ook zo gegaan. Op de middelbare school had ik er veel meer uit kunnen halen. Uiteindelijk komt het toch wel goed. Waarschijnlijk behoor ik tot de laatbloeiers.”


Hoe wil je herinnerd worden door je leerlingen?
“Iemand op wie je kunt vertrouwen en met een gezonde dosis humor.”


Wie is/was jouw idool?
Johan Cruijff. Als voetballer en als trainer/coach. Creatief, inspirerend en altijd de uitdaging zoeken. Weten waar je goed in bent en dan er vol voor gaan. Het ‘onmogelijke’ mogelijk maken door het gewoon te doen. Dan een keer de neus stoten en weer doorgaan.”


Hoe zou jouw top 3 van de top 2000 eruitzien?
1. Bløf - Wat Zou Je Doen?
2. Supertramp - School
3. Joe Cocker - With A Little Help From My Friends


Welk boek moet iedereen gelezen hebben?
“Ik lees alleen boeken die met onderwijs(psychologie) of sport te maken hebben. Het alternatief van René Kneyber en Jelmer Evers is er zo eentje. Ook sportpsychologie en het boek van die gekke Gijp vind ik leuk. Maar of iedereen dat gelezen moet hebben? Eh... nee.”


En welke film moet iedereen gezien hebben?
Raiders Of The Lost Ark. Heerlijk die onwerkelijke humor.”


Welk televisieprogramma zet jij meteen af?
“Series. Ik ben niet zo’n televisiekijker.”


Vertel eens over je ergste blunder?
“Dat ik niet veel eerder het onderwijs in ben gegaan.”


Wat zou vandaag nog anders moeten op het Liemers College?
“De samenwerking kan beter. Dat je als een eenheid werkt (voetbaltrekje); iedereen in zijn kracht en samen als een team. Elke positie heeft zijn eigen specialisatie, maar samen hebben we een gemeenschappelijk doel. Teambelang in het klein maar ook schoolbreed. Wij zijn de school. Misschien heb ik het helemaal mis, maar ik heb het idee dat we als leraren te resultaatgericht bezig zijn. Het Nederlands onderwijssysteem zit weliswaar zo in elkaar, maar ik denk dat we onze leerlingen tekortdoen. Wie weet gaat dit nog in positieve zin veranderen. Dan komen de resultaten vanzelf.”


Hoe oud voel jij je?
“Werken en sporten met jeugd houden mij ‘jong’. Even verslappen zit er niet in. Zij houden me scherp en dat vind ik prettig. Ik moet wel toegeven dat ik de vakanties meer ga waarderen. Even bijtanken is prettig.”


Welke dagdroom zou je het liefst laten uitkomen?
“Lekker op een zeiljachtje ergens in de Caraïben.”


Wie hoef jij nooit meer te zien?
“Ik ben niet haatdragend, maar als mensen gouden bergen beloven en ze niet waarmaken… laat dan maar zitten. Als ik hem of haar ergens dan weer tegenkom, is dat prima.”


Wanneer was jij echt gelukkig?
“De momenten dat mijn kinderen gezond op de wereld zijn gekomen. Dat waren prachtige momenten die ik steeds meer ga waarderen. Ze zijn inmiddels 24 en 27 jaar en gezond. Ik ben enorm trots op ze.”


Waar lig je 's nachts wakker van?
“Nergens van. Een beetje relativeren en dan lekker slapen. De volgende dag er gewoon weer wat van maken. Tegenslagen en verdriet verwerken en dan weer knallen, zeg ik dan. Je leeft maar één keer.”


Naast wie zou je weleens wakker willen worden?
“Naast niemand anders dan mijn vrouw. Ik zou mij rot schrikken als er iemand anders naast mij zou liggen.”


Als je één miljoen euro wint, dan…
“Dan zou ik iets makkelijker genieten van wat ik (wij) nu al doe. Geld maakt dingen makkelijker, maar geluk en gezondheid zijn niet in geld uit te drukken. Op het moment dat bij mijn vrouw borstkanker werd geconstateerd, sloeg het ‘gewone leven’ 180 graden om. We genoten al met volle teugen, maar nu bewuster. Stom dat er altijd iets ergs moet gebeuren om je daarvan bewust te maken.”


Ten slotte: vertel eens één geheim dat nog (bijna) niemand weet?
“Een geheim is een geheim en dat blijft zo.”Terug naar overzicht