wie is > ‘En die verschrikkelijk foute film gaat ook mee’

wie is > ‘En die verschrikkelijk foute film gaat ook mee’

Elke maand beantwoordt een medewerker van het Liemers College een aantal persoonlijke vragen. Deze maand is dat Serge de Bie (34), docent wiskunde en teamleider op de locatie Zonegge. Hij is getrouwd met Charlotte en samen zijn ze de ouders van de dertien maanden oude Valentijn. Serge begon ooit aan een studie journalistiek, maar het onderwijs trok hem toch meer.


Waar kom je vandaan?
“Ik ben geboren in Rotterdam, maar ik woon al bijna mijn hele leven in de omgeving van Velp, en nu weer echt in Velp.”


Waarom het onderwijs en waarom het Liemers College?
“Onderwijs zit in de familie. Mijn opa was docent Nederlands op het Rhedens Lyceum in Rozendaal, mijn moeder was docente viool op een muziekschool. En het voelde goed, het lesgeven. Na de pabo heb ik in het speciaal onderwijs gewerkt. Daarna heb ik de opleiding tot docent wiskunde gedaan. Toen ik op zoek ging naar een andere plek om les te geven, kreeg ik bij het eerste gesprek op het Liemers College direct het gevoel goed terecht te komen. Ik werk inmiddels drie jaar op het Liemers College, nu als teamleider van mavo-2 en mavo-3. Ik geef nog één klas wiskunde.”


Wat doe je in je vrije tijd?
“Ik besteed veel vrije tijd met Valentijn. Hij wil vaak spelen, vooral met zijn auto’s (we hebben ook poppen geprobeerd, maar die liggen in de hoek). Verder kijk ik graag series (Netflix-bingen) of ben ik buiten op de Veluwe en de Posbank.”


Hoe is het om dagelijks met pubers om te gaan?
“Omgaan met leerlingen blijft het leukste in mijn werk. Tegenwoordig kom ik ze echter meer tegen als er iets verkeerd is gegaan dan als docent. Dat maakt het anders. In de meeste gesprekken die ik heb met leerlingen blijkt het probleem ergens anders te liggen dan in eerste instantie lijkt. Het zit dus dieper. Het is mooi om dat probleem dan samen met de leerling aan te kunnen pakken.”


Wat voor leerling was jij zelf vroeger?
“Ik kwam enkele weken geleden de afdelingsleider van mijn middelbare school tegen, het Thomas à Kempis in Arnhem. Hij herkende me vaag, maar had me niet echt onthouden. Ik denk dat dit alles zegt: ik zat te dromen in de klas, was niemand tot last. Maar echt hard werken deed ik ook niet.”


Welk boek en welke film gaan mee naar een onbewoond eiland?
The Martian van Andy Weir gaat zeker mee naar een onbewoond eiland. In je eentje overleven is in dit boek fantastisch beschreven; leven tussen hoop en vrees en toch doorgaan. De verschrikkelijk foute film Roadtrip moet zeker mee, om te zorgen dat ik me niet ga vervelen.”


Wat maakt jou gelukkig?
“Erg cliché, maar ik word er heel gelukkig van als ik Valentijn zie spelen. Of nou ja, spelen en eten. Hij kreeg een tijd geleden voor het eerst een stukje croissant: ik heb nog nooit iemand zo zien genieten van een croissant.”


Als jij één dag de minister van Onderwijs zou zijn, dan…

“Eén dag is wel lastig, want onderwijs echt verbeteren kost tijd. Maar als ik op die dag ook echt beslissingen kan nemen die blijvend zijn, wil ik ruimte maken voor docenten om hun tijd zelf in te zetten. De meeste docenten zien wat er nodig is, voor leerlingen of voor hun vak, maar hebben weinig ruimte om hiermee aan het werk te gaan.”


Hoe zie je jezelf en hoe zie je de school over tien jaar?
“De komende tien jaar zijn spannend voor het hele onderwijs. Er verandert veel in de maatschappij, banen zijn niet meer voor het leven. We zullen daarin mee moeten. Ik denk dat er meer verantwoordelijkheid bij leerlingen komt te liggen.”


Wat zou je doen met één miljoen euro?
“Eerst op reis, dus een camper kopen en op pad. Valentijn de wereld laten zien, andere omgevingen en culturen laten ontdekken. En als ik eerlijk ben, ook voor mezelf natuurlijk.”Terug naar overzicht