wie is > ‘Nooit saai met pubers om je heen’

wie is > ‘Nooit saai met pubers om je heen’

Elke maand beantwoordt een medewerker van het Liemers College een aantal persoonlijke vragen. Deze maand is dat Saskia Freriks-Gregoor, onderwijsassistent op de locatie Zonegge. Saskia is 44 jaar en getrouwd met Robert Freriks, die een civieltechnisch ingenieursbureau heeft. Samen hebben ze twee dochters: Merel (14) en Cato (11).


Waar kom je vandaan?
“Ik woon in Megchelen, een klein dorp in de Achterhoek waar ik ook ben opgegroeid. Mijn ouderlijk huis stond tussen de weilanden, in de zomer omringd door mais. Het was ooit een kleinschalige boerderij, die na de dood van mij opa is verbouwd waarna wij er zijn komen wonen. Als kind was ik veel buiten te vinden. Samen met mijn zus bouwde ik hutten en klom ik in bomen. In oude schuren vonden we altijd wel iets spannends.”
“Megchelen ligt aan de Duitse grens. Veel bewoners hebben in de oorlog kamparbeiders uit het Duitse kamp Rees helpen vluchten. Zo ook mijn opa en oma. Jaren later kwam een vluchteling ons opzoeken om nog één keer in de schuilkelder te kijken. Ik was toen een jaar of tien. Het is me altijd bijgebleven.”
“In ons gezin werkte iedereen mee. Mijn vader was vrachtwagenchauffeur en was ‘s morgens al vroeg weg. In de vakanties mochten wij regelmatig met hem mee. Daar heb ik mooie herinneringen aan. Mijn moeder werkte in de zorg. Zij begeleidde mensen met een verstandelijke beperking in het zelfstandig begeleid wonen. Iedereen had zijn taak in huis. Mijn ouders vonden het belangrijk dat je werkte voor je geld en dat je een goede opleiding volgde, zodat je later een baan kreeg waar je plezier in had. Dit is iets wat ik mijn meiden ook wil meegeven.”


Waarom het onderwijs en waarom het Liemers College?
“Na de mavo ben ik gaan werken als leerling-kok, maar ik kwam er na een jaar achter dat dit niet bij mij paste. Vervolgens ben ik de opleiding pedagogisch medewerker gaan doen en aan het werk gegaan in de kinderopvang. Dit heb ik lang met veel plezier gedaan, maar na elf jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Het werd het speciaal basisonderwijs, mijn eerste beroepservaring in het onderwijs.”
“Al snel bleek ik mij in het onderwijs thuis te voelen. Ik ben de opleiding onderwijsassistent gaan volgen en probeer me nu nog steeds door scholingen verder te ontwikkelen. Na het speciaal onderwijs heb ik een aantal jaren in het regulier basisonderwijs gewerkt. Ook hier merkte ik op een gegeven moment dat ik verder wilde ‘groeien’. Toen heb ik gesolliciteerd op een vacature bij het Liemers College.”
“Het mooie aan het Liemers College vind ik de warme sfeer. Collega’s en leerlingen gaan open en relaxed met elkaar om. Er is ruimte voor lol, verdriet en frustratie. Je mag er jezelf zijn.”


Wat doe je in je vrije tijd?
“In mijn vrije tijd volg ik de opleiding sociaal-pedagogische hulpverlening en doe ik aan bootcamp. Daarnaast probeer ik er zoveel mogelijk te zijn voor mijn kinderen. Samen met de meiden onderneem ik regelmatig dingen zoals zwemmen, spelletjes doen, winkelen of een weekendje weg.”


Hoe is het om dagelijks met pubers om te gaan?
“Met pubers om je heen is het nooit saai. Ze geven je vaak ongezouten hun mening.”


Wat voor een leerling was jij zelf vroeger?
“Ik was een serieuze, rustige leerling en ging niet buiten mijn boekje. Ik kijk met plezier terug op mijn schooltijd, ik heb veel lol gehad. Met sommige klasgenoten heb ik nog steeds contact.”


Welk boek, welke film en welke muziek gaan mee naar een onbewoond eiland?
“Ik lees graag en luister graag naar muziek, het is daarom lastig om te kiezen. Ik denk dat ik het boek De vliegenvanger van Ravelli zou meenemen. Qua muziek kan ik echt niet kiezen. Dat wordt een complete playlist. Er zijn zoveel nummers die ik mooi vind.”


Wat maakt jou gelukkig en waar lig je ’s nachts wakker van?
“Ik ben over het algemeen gelukkig, maar ik kan wakker liggen wanneer het met mijn kinderen niet goed gaat. Als zij niet goed in hun vel zitten en ik de vinger er niet op kan leggen waar dat aan ligt.”


Als jij één dag minister van Onderwijs zou zijn…
“Dan zou ik me hard maken voor kleinere klassen en meer geld voor passend onderwijs.”


Wat zou je doen met één miljoen euro?
“Mijn dochters willen graag een rondreis door Amerika maken, dus dat is iets wat ik zeker zou doen. En ik zou mijn familie in Australië bezoeken.”Terug naar overzicht