wie is > ‘Leerlingen zijn anders dan vroeger’

wie is > ‘Leerlingen zijn anders dan vroeger’

Elke maand beantwoordt een medewerker van het Liemers College een aantal persoonlijke vragen. Deze maand is dat Yvonne de Reus (54). Ze is getrouwd met Tonnie. Samen hebben ze twee zonen en zes kleindochters. Yvonne is als baliemedewerker op de locatie Landeweer het eerste aanspreekpunt voor leerlingen: “Is het niet voor een telaatbriefje, dan wel voor een pleister.”


Waar kom je vandaan?
“Ik ben geboren in oud-Zevenaar. Toen ik een half jaar oud was, zijn we verhuisd naar Zevenaar. Mijn ouders waren katholiek en wij moesten dan ook elke zondag mee naar de kerk. Ik ben de jongste in ons gezin. Ik heb nog drie broers en een zus.”


Waarom het onderwijs en waarom het Liemers College?
“Via een lieve vriendin hoorde ik dat er op de locatie Heerenmäten een conciërge werd gezocht voor één dag in de week. Ik riep meteen dat het niets voor mij was, maar mijn vriendin bleef volhouden. Na een sollicitatiegesprek werd ik die dag aangenomen. Zes maanden later werd ik fulltime conciërge met als hoofdtaak de drukkerij. Dit is nu ruim dertien jaar geleden. Ik werk voor het vierde jaar op Landeweer bij de balie. Daar kan ik mijn hart ophalen, want het is echt mijn ding. Mijn werk is alles wat met de aan- en afwezigheid van leerlingen te maken heeft: verzuim controleren en rode briefjes verwerken, maar ook het contact met ouders, leerplichtconsulenten en coördinatoren. Ik vind het fijn om zo betrokken te zijn bij de leerlingen en alles wat belangrijk voor hen is.”


Wat doe je in je vrije tijd?
“Ik fiets, wandel en zwem graag, maar ook in het zonnetje zitten met een fijn boek doe ik graag. Net als knutselen en borduren en natuurlijk stoeien en op pad gaan met onze kleindochters.”


Hoe is het om dagelijks met pubers om te gaan?
“Aan de balie ben je het eerste aanspreekpunt voor leerlingen. Is het niet voor een telaatbriefje, dan wel voor een pleister. Soms moet je ook even tussenbeide komen als er een meningsverschil is, maar dat maakt dit werk leuk. Als een leerling regelmatig ziek is, stuur ik een berichtje naar de mentor zodat hij/zij kan kijken of er iets aan de hand is. Eén ding is wel heel duidelijk: er is geen dag hetzelfde en het is nooit saai, want er is altijd wel iets of iemand die hulp of aandacht nodig heeft. Leerlingen zijn wel anders dan vroeger. Als er nu iets gebeurt, gaat er meteen een app naar huis of je krijgt een grote mond. Dat was vroeger niet zo. Je probeerde het niet eens.”


Wat voor leerling was jij zelf vroeger?
“Ik was best aanwezig op school, maar ik kwam nooit te laat.”


Welk boek, welke film en welke muziek gaan mee naar een onbewoond eiland?
“Het boek Terug naar de kust van Saskia Noort, een heerlijk boek om te lezen. Ook de cd’s van Sarah Brightman moeten mee. In plaats van een film gaan ladingen met fotoboeken van de kleindochters mee. Ik kan niet zonder!”


Wat maakt jou gelukkig en waar lig je ’s nachts wakker van?
“Ik ben gelukkig als mijn kinderen en kleindochters bij ons zijn. Dan zeg ik vaak na afloop tegen mijn man: ‘Dat was er weer een met een gouden randje’. Ik lig soms wakker als dingen niet lopen zoals ik graag zou willen. Maar ik heb er vaak geen invloed op, dat maakt het soms lastig.”


Als jij één dag de minister van Onderwijs zou zijn, dan…
“Ik ben liever geen minister, want wat je ook doet mensen vinden er altijd wat van en je doet het nooit goed. Dus ik laat het liever aan anderen over.”


Hoe zie je jezelf en hoe zie je de school over tien jaar?
“Oei, ik ben dan 64 jaar. Ik hoop dat ik mij meer heb kunnen ontwikkelen en nog meer kan betekenen op het gebied van de aanwezigheidsadministratie en als aanwezigheidscoach.”


Wat zou je doen met één miljoen euro?
“Dan zou ik een heel mooie reis maken met mijn man, kinderen en kleinkinderen.”Terug naar overzicht