wie is > ‘Ik was een enorm brave puber’

wie is > ‘Ik was een enorm brave puber’

Elke maand beantwoordt een medewerker van het Liemers College een aantal persoonlijke vragen. Deze maand is dat Elske Nijdam van de locatie Landeweer. Ze is met ingang van dit schooljaar coördinator van leerjaar 1 en samen met collega Jo-Ann verantwoordelijk voor de structuurklas.


Wie ben je en waar kom je vandaan?
“Ik ben Elske Nijdam en ik ben geboren in Leeuwarden, maar opgegroeid in het Brabantse land. In Valkenswaard, onder de rook van Eindhoven, heb ik het grootste deel van mijn jeugd doorgebracht. Ik heb drie geweldige kinderen: Eva van 17, Sem van 15 en Sari van 12 (bijna 13). Ook wonen een kat en een konijn bij ons: Jack & Jones. Ik heb de pabo gedaan, aangevuld met de Master Sen.”


Waarom het onderwijs en waarom het Liemers College?
“Al sinds ik jong was, wilde ik het onderwijs in. Na de pabo kwam er een plekje vrij op de voormalige Huifkar, nu het Briant College (school voor speciaal onderwijs in Arnhem, red.). Daar heb ik bijna 24 jaar gewerkt; alle leerjaren lesgegeven en geëindigd als leerkracht van de Octopusklas. Dat is een klas voor leerlingen die op het Briant College uitvallen. Daarnaast coachte ik de docenten. Nu ben ik gedetacheerd op het Liemers College. Verder geef ik gedrags- en begeleidingsmodules op de Fontys Hogeschool.”


Wat doe je in je vrije tijd?
“Ik vind het heerlijk om te koken en nieuwe recepten uit te proberen. Daarnaast lees ik graag en met het gezin zijn we dol op allerlei spellen. Beverbende, Uno en Weerwolven zijn favoriet.”


Hoe is het om dagelijks met pubers om te gaan?
“Het brein van een puber werkt zo anders dan dat van een volwassene. Het is mooi om te ontdekken waar het gedrag van iedere leerling vandaan komt en om adequate en ‘out of the box’-oplossingen te bedenken en aan te sluiten bij de ontwikkeling van de puber.”


Wat voor leerling was jij zelf vroeger?
“Ik was een enorm brave puber. Af en toe een flinke discussie met mijn ouders over uitgaan, maar dat was het eigenlijk wel. Eén keer heb ik uit bozigheid mezelf een week opgesloten op mijn kamer. Helaas had het geen enkel effect op mijn ouders.”


Welk boek, welke film en welke muziek gaan mee naar een onbewoond eiland?
“Als ik een boek moet kiezen, is het een boek van Harlan Coben. Zijn spannende verhalen vind ik heerlijk. Qua muziek vind ik heel veel leuk, maar als ik moet kiezen wordt het Café del Mar… Lekkere loungemuziek (past goed bij het eiland). En een film heb je niet nodig daar!”


Wat maakt jou gelukkig en waar lig je ’s nachts wakker van?
“Geluk is een momentopname. Deze momenten beleef ik het vaakst met mijn kinderen. Tegelijk zorgen zij ook voor de slapeloze nachten: toen ze jong waren als ze niet konden slapen, verdrietig of ziek waren, nu ze groter zijn vooral om het leren loslaten… De moeilijkste stap om te zetten, vind ik.”


Als jij één dag de minister van Onderwijs zou zijn, dan…
“Dan zou ik direct iets doen aan de kleine groep leerlingen met gedragsproblemen en psychiatrische problemen. Deze leerlingen hebben de meeste hulp en aandacht nodig, maar krijgen deze het minst.”


Hoe zie je jezelf en hoe zie je de school over tien jaar?
“Ik hoop dat ik dan nog steeds volop aan het werk ben met leerlingen en dat de school dan een tweede thuis is voor leerlingen: een school waar ze trots op zijn, waar ze niet alleen leren maar ook plezier beleven en waar ze gehoord en gezien worden.”


Wat zou je doen met één miljoen euro?
“Tjemig, een lastige vraag maar het liefst ging ik dan met mijn kinderen op reis. De keuze waar naartoe is nog lastiger: Indonesië, Australië, Nieuw-Zeeland of…”Terug naar overzicht