wie is > ‘Ik kan eigenwijs zijn, maar welke leraar niet?’

wie is > ‘Ik kan eigenwijs zijn, maar welke leraar niet?’

Elke maand beantwoordt een medewerker van het Liemers College een aantal persoonlijke vragen. Deze maand is dat Ger Mekkelholt (59), leraar biologie op de locatie Didam. Ger is getrouwd en heeft drie studerende kinderen (20, 22 en 24 jaar), op wie hij erg trots is. Hij woont in Cuijk.


Vertel eens iets over jezelf?
“Ik ben geboren en getogen in Arnhem en heb daar het vwo afgerond. In mijn studententijd (lerarenopleiding biologie en aardrijkskunde) ben ik verkast naar Nijmegen, waar ik een leerzame maar zeker ook leuke tijd had. Na enige jaren in het onderwijs gewerkt te hebben, heb ik samen met mijn vrouw eind jaren tachtig een jaar door Azië gereisd. Gegrepen door de reiskoorts ben ik na terugkomst tien jaar gaan werken als regiocoördinator Azië voor een reisorganisatie, die was gespecialiseerd in actieve reizen die veelal werden begeleid door biologen en geografen. Inmiddels ben ik alweer bijna twintig jaar werkzaam in het onderwijs.”


Wat zijn je hobby’s?
“Ik sport graag. Vroeger heb ik zaalhandbal gespeeld. Momenteel doe ik aan fitness en hardlopen, maar je kunt me gerust ook vragen voor een gezellig partijtje voetbal, basketbal of volleybal. Ik ben als het even kan buiten in de tuin bezig. Ik kijk veel films en bezoek met regelmaat de bioscoop. Ik lees graag de krant met een stevige kop koffie erbij, maar kan ook genieten van een goed boek. Ten slotte blijft reizen een passie.”


Uit wat voor milieu kom jij?
“Ik ben opgegroeid in een warm gezin en was de jongste van drie kinderen. Mijn vader werkte in een drukkerij en mijn moeder was gezinsverzorgster.”


Wat is er van jouw opvoeding nog te merken?
“Ik ben snel tevreden met wat ik heb en ik kan goed relativeren. Je kunt genoeg bereiken als je er maar moeite voor doet. Ik wil eerlijk, respectvol en sociaal zijn ten opzichte van anderen en verwacht dat ook terug.”


Hoe word je door anderen omschreven?
“Ik denk dat de meesten mij rustig en betrouwbaar vinden, met een gezonde dosis humor en veel doorzettingsvermogen. Ik kan gemakkelijk met mensen omgaan en probeer een positief-kritische houding aan te nemen. Ik kan wel eigenwijs zijn, maar welke leraar is dat niet?”


Wat doe je op het Liemers College, waarom en hoe lang al?
“Ik ben leraar biologie op de locatie Didam en geef sinds 1999 met name les in de havo/vwo-onderbouw en in een mavo-examenklas. Verder ben ik coördinerend schoolopleider binnen het Liemers College. Studenten die een lerarenopleiding volgen, kunnen bij ons stage lopen. Samen met een paar collega’s houd ik me bezig met de coördinatie van deze stage en de opleiding plus beoordeling van hen.”


Waarom het Liemers College?
“Na mijn werkzaamheden bij de reisorganisatie was het Liemers College weer de eerste baan in het onderwijs. Ondanks de reisafstand werk ik er met veel plezier. De leerlingen zijn leuk en toegankelijk en er werken bevlogen en ondernemende collega’s, met wie ik af en toe flink kan lachen.”


Wat móeten ze zeggen op jouw afscheidsreceptie?
“Bedankt en kom nog eens langs voor een kop koffie!”


Jouw definitie van de perfecte leerling?
“Ik geef een paar steekwoorden: leergierig, nieuwsgierig, onderzoekend, respectvol, sociaal, ondernemend, doorzetter, humoristisch, positief-kritisch (ook naar zichzelf), leerbaar en kunnen samenwerken.”


In hoeverre was jij die perfecte leerling?
“Ik was niet echt een moeilijke leerling voor leraren, maar af en toe wel wat makkelijk uitgevallen. Ik droomde nog weleens weg in de les of keek naar een klas die aan het sporten was. Een goede leraar kon me echter boeien en prima bij de les betrekken, zeker als het geschiedenis, aardrijkskunde of biologie betrof. Wiskunde was een ramp voor mij.”


Hoe wil je herinnerd worden door je leerlingen?
“Als een aardige en betrokken leraar die hen af en toe ook nog wat interessante onderwerpen van het mooie vak biologie heeft bijgebracht. Ik weet vrijwel zeker dat diverse practica, onder andere met het varkenshart en de kieuwen van de zalm (vissenkop), hen zullen bijblijven.”


Wie is/was jouw idool?
“De natuurfilmer en bioloog Sir David Attenborough. Hij is inmiddels 92 jaar oud en al sinds de jaren vijftig bezig met het maken van spectaculaire natuurfilms, die hij zelf met zijn karakteristieke stem toelicht. Hij is wereldwijd actief geweest en heeft in de meest ontoegankelijke gebieden gefilmd. Het zijn monumentale documenten voor het leven, waar generaties na ons nog van kunnen genieten ook al zullen sommige soorten er dan helaas niet meer zijn.”


Hoe zou jouw top 3 van de top 2000 eruitzien?
1. The Letter van Joe Cocker.
2. The Last Resort van The Eagles.
3. Alive van Pearl Jam.


Welk boek moet iedereen gelezen hebben?
“Er zijn zoveel mooie boeken. De offers van Kees van Beijnum en Ik ben pelgrim van Terry Hayes zijn een paar goede boeken die ik kortgeleden gelezen heb.”


En welke film moet iedereen gezien hebben?
“Ik ben pas naar Three Billboards Outside Ebbing, Missouri geweest, een indrukwekkende film vol drama en humor en een erg goede cast. Verder blijft One Flew Over The Cuckoo’s Nest een klassieker voor mij.”


Welk televisieprogramma zet jij meteen af?
“Alles dat met realityprogramma’s te maken heeft.”


Vertel eens over je ergste blunder?
“Toen mijn zoon jonger was, beschuldigde ik hem een keer in een winkel van het kwijtmaken van mijn paspoort. Hij was met mijn jas aan het spelen geweest, waar het paspoort volgens mijn overtuiging in had gezeten. Op de terugweg was ik daar nog over van slag en liet ik mijn ongenoegen blijken. Eenmaal thuis bleek het paspoort gewoon in een laatje te liggen.”


Wat zou vandaag nog anders moeten op het Liemers College?
“De communicatie kan altijd beter. We leren veel van elkaar, maar maken desondanks onvoldoende gebruik van elkaars expertise. We kunnen ook meer samen en in overleg met leerlingen activiteiten ondernemen.”


Hoe oud voel jij je?
“Als ik ’s ochtends opsta, wil het nog wel eens kraken. Als ik eenmaal op gang ben, heb ik meestal veel energie en voel ik me gelukkig vaak jonger dan ik ben. Bewegen is de beste motor en de omgang met leerlingen en studenten maakt het voor mij makkelijk om met de tijd mee te gaan.”


Welke dagdroom zou je het liefst laten uitkomen?
“Een heerlijke reis zonder zorgen. Hij zit er aan te komen. Enkele maanden Zuid-Amerika (Ecuador, Peru, Chili) staan op de planning.”


Met wie op het Liemers College zou je weleens willen ruilen?
“Eigenlijk met niemand. Ik heb het met mijn huidige taken prima naar mijn zin.”


Wie hoef jij nooit meer te zien?
“Zo zit ik niet in elkaar. Ik kan niemand bedenken.”


Wanneer was jij echt gelukkig?
“Ik ben met name gelukkig als ik gezellig met familie en/of vrienden bij elkaar ben en samen allerlei activiteiten met ze onderneem (lekker eten, sport en spel, goede gesprekken etc.). Liefst op een zonovergoten dag met nog veel vakantiedagen in het vooruitzicht.


Waar lig je 's nachts wakker van?
“Ik val erg makkelijk in slaap. Maar soms is het zo druk dat je het gevoel hebt met honderdtachtig dingen tegelijk bezig te zijn. Een enkele keer houdt dat me kort uit de slaap. Dan weet je dat je de juiste balans tussen werk en ontspanning moet zoeken.”


Naast wie zou je weleens wakker willen worden?
Michelle Pfeiffer, maar ze zag het helaas niet zitten met mij… Nee, natuurlijk mijn vrouw met wie ik al heel lang gelukkig samenleef.”


Als je één miljoen euro wint, dan...
“Zou ik, vermoed ik, iets eerder stoppen met werken. Ik zou mijn kinderen ook een leuk bedrag geven en het een en ander aan ontwikkelingswerk besteden. Overigens vind ik een fijn sociaal leven en een goede gezondheid veel belangrijker dan het niet altijd zaligmakende geld.”


Ten slotte: vertel één geheim dat nog (bijna) niemand weet?
“Het is zó geheim dat ik het zelf niet eens meer weet.”Terug naar overzicht