oud-leerlingen > Terugkijken met ‘naughty boy’ Michiel van Berkel

oud-leerlingen > Terugkijken met ‘naughty boy’ Michiel van Berkel

Met als motto ‘Waar zijn ze gebleven?’ zoekt de LC Courant regelmatig oud-leerlingen op om te horen wat zij na het Liemers College zijn gaan doen. Ook blikken we terug op de jaren in de schoolbanken. Deze keer is Michiel van Berkel de hoofdpersoon. Hij zat van 1980 tot 1986 op het Liemers College, eerst op het Juvenaat en later op de locatie Heerenmäten. Michiel begon op het vwo, maar ging met het havodiploma van school. Hij is inmiddels 51 jaar, getrouwd en vader van twee meisjes en een jongen. Hij woont in Zeist en is salesmanager.


Hoe ben je op het Liemers College terechtgekomen?
“Mijn vader was er leraar, dus had ik er niet heel veel zin in. Maar het was destijds de enige middelbare school met havo en vwo in Zevenaar.”


Heb je ooit spijt gehad van die keuze?
“School was niet echt mijn hobby, maar als het dan toch moest, vond ik het Liemers College zeker een leuke school.”


Hoe kijk je terug op die tijd?
“Als superleuk. Het was de leeftijd dat je voor het eerst veel vrijheid kreeg en zelf je vrienden kon kiezen, van muziek en meisjes leerde houden en levenservaring opdeed.”


Welke docenten herinner je je nog?
“Opa, een beminnelijke natuurkundeleraar die je het leven niet moeilijk maakte. Wim Swart die precies vertelde wat je wel en niet moest leren voor een proefwerk en ons cynisch meldde dat we niet in de lagere raamkozijnen op de hoogste verdieping van het Juvenaat moesten gaan zitten, omdat hij geen zin had om onze ouders op de hoogte te stellen dat we te pletter waren gevallen. Ook verweet hij ons een nagel aan de doodskist te zijn van de docent Frans, de heer Stijbosch. Bij deze man mocht je niet gummen in de klas omdat dit afleidde. Ik herinner mij ook alle docenten lichamelijke opvoeding, omdat dit directe collega’s van mijn vader waren en ze regelmatig bij ons thuis over de vloer kwamen. Mijn vader zelf was redelijk berucht, wat mij soms hinderde want ik was lang niet zo stoer als hij. Verder kundige leraren als Wim Kremers, Holleman met de hangende oogleden, Jan van den Hueij voor Engels, McArthur die mij ‘naughty boy’ noemde, M.Th. van Dijk die mijn eerste klassenlerares in 1B was en vele anderen met minder talent, van wie ik de naam hier maar niet zal noemen.”


Zelfde vraag, maar dan over klasgenoten.
“Ook heel veel. Een gezette klasgenote met een bouwvakkersdecolleté, waar we muntjes in probeerden te gooien. Maurits, die het feit dat mijn vader nogal streng kon zijn op mij botvierde voordat ik mijn groeispurt doormaakte. Sandra en Diane op wie ik altijd verliefd was en die dit niet doorhadden (of ik verborg het te goed). En leuke klasgenoten als Jurgen, Wouter, Hans en Marco. Nu ik dit schrijf, schieten me allerlei leuke herinneringen te binnen van kattenkwaad (leuke en achteraf minder leuke dingen die we uitvraten) in V4B, een klas met alleen maar jongens inclusief drie zittenblijvers. Het Liemers College heeft aardig wat leergeld betaald voor dit experiment en het bij mijn weten nooit herhaald.”


Heb je nog contact met vrienden/vriendinnen uit die tijd?
“Jazeker, met Jeroen Groenendijk en Rindert-Jan Dijkstra. Nog altijd mijn twee beste vrienden. Zie de foto van ons op ‘onze stek’ in de zitkuil, 35 jaar na dato. Rindert links, Jeroen in het midden en ik rechts.”


Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt op het Liemers College?
“Van het brugklaskamp in Loenen (Zonnehuis), tot feesten, sportdagen, buitenschoolse activiteiten en een dagtrip naar Parijs. Stuk voor stuk dierbare herinneringen.”


Kun je je nog andere bijzondere dingen/voorvallen herinneren?
“Door het ijs zakken in het Juvenaatbos. Bier drinken in de klas op de dag voor kerst met de toen nieuwbakken leraar Severins onder het mom van ‘doen we altijd voor de vakantie’. Dit terwijl andere leerlingen rector Fellinger met spoed haalden met de smoes dat meneer Severins onwel was geworden. Je kunt je de reactie van beide heren voorstellen op het moment dat Fellinger de klas binnen kwam.”


Praat je nog wel eens over je schooltijd?
“Eigenlijk niet, maar toevallig recent wel uitgebreid tijdens het bezoek aan het Liemers College, toen de foto gemaakt is.”


Welke opleiding ben je na het Liemers College gaan doen?
“Hogere Zeevaartschool en een MSc in Transport en Logistiek in Cardiff.”


Kun je achteraf zeggen dat het Liemers College je daar goed op heeft voorbereid?
“Ja, een mooie basis in de exacte vakken en Engels kwamen goed van pas.”


Wat ben je na je opleiding gaan doen?
“Officier bij de landmacht als één van de laatsten in militaire dienst. Daarna 21 jaar in diverse functies bij DHL. Nu ben ik verantwoordelijk voor de salesafdeling van Koninklijke Rotra, een erg goed en leuk Nederlands familiebedrijf in transport en logistiek. Rotra heeft haar hoofdkantoor in Doesburg, dus na vele jaren werk ik weer in de buurt van Zevenaar.”


Ben je geworden wat je had willen worden?
“Ja en nee. De Hogere Zeevaartschool vond ik geweldig, maar varen was veel saaier dan vooraf gedacht. Als middelbare scholier weet je echt nog niet wat het (werkende) leven te bieden heeft, maar ik heb mijn banen eigenlijk altijd leuk gevonden.”


Wat doe je in je vrije tijd?
“Ik speel nog altijd redelijk fanatiek hockey. Het zal er vanaf de zijlijn waarschijnlijk niet meer uitzien, maar mijn teamgenoten en ik denken dat er niets belangrijkers is. Verder zijn de (ski)vakanties met familie en vrienden uitjes waar ik weken naar uit kan kijken. Ik houd van een boek en film op z’n tijd (wat is Netflix een uitkomst!) en lekker eten kan me ook gelukkig maken.”


Ben je gelukkig?
“99 procent van de tijd zeer!”


Wat zijn je grootste mee- en tegenvallers?
“Meevallers zijn alle kansen en keuzes die ik in het leven krijg. Tegenvallers zijn de kanker waar mijn moeder jaren geleden aan bezweek en die twee dierbaren recent het leven zuur maakt.”


Heb je nog een advies voor het Liemers College?
“Blijf de vrolijke school met relatief veel vrijheid waar met liefde onderwijs gegeven wordt en veel buitenschoolse zaken georganiseerd worden op het gebied van cultuur, sport en plezier (feesten). Zo kunnen nog jarenlang veel oud-leerlingen terugkijken op een leuke jeugd.”Terug naar overzicht