oud-leerlingen > ‘De feestjes waren amateuristisch maar spannend’

oud-leerlingen > ‘De feestjes waren amateuristisch maar spannend’

Met als motto ‘Waar zijn ze gebleven?’ zoekt de LC Courant regelmatig oud-leerlingen op om te horen wat zij na het Liemers College zijn gaan doen. Ook blikken we terug op de jaren in de schoolbanken. Deze keer is Sander Jansen (49) de hoofdpersoon. Hij zat van 1980 tot 1988 op het Liemers College, eerst op Het Juvenaat en daarna op de locatie Heerenmäten. Sander is getrouwd en vader van Laurie (20) en Timo (18). Hij woont in Zevenaar.


Hoe ben je op het Liemers College terechtgekomen?
“Ik had op de lagere school in Duiven nog echt geen idee, maar de Citotoets leverde een havo/atheneum-advies op. Destijds was er één optie in de regio: het Liemers College.”


Hoe kijk je terug op die tijd?
“Ik heb een fantastische tijd gehad. Meneer Boekhorst van lichamelijke opvoeding zei destijds - en dat ben ik nooit vergeten: ‘Geniet van deze tijd, want het is de mooiste tijd van je leven.’ De schok was wel groot toen ik in vwo-5 bleef zitten. Maar dat jaartje extra valt nu niemand meer op.”


Welke docenten herinner je je nog en waarom?
“Koen Janssen begon toen ik in vwo-5 zat. Hij kwam rechtstreeks van de universiteit, was echt een broekie en leek even oud als zijn leerlingen. Daarom was er een klik met de groep, maar ik herinner mij hem ook omdat hij 25 jaar later de mentor was van mijn dochter. Meneer Gaspard was leraar Nederlands. Hij las voor uit boeken en skipte de smeuïge (seks)passages. Hilarisch! Ton Veldman was een bevlogen biologieleraar, naar wie we een keer na schooltijd een gevonden vleermuis brachten. Verder herinner ik mij meneer Ten Have van aardrijkskunde omdat hij zo ontzettend kwaad kon worden en Wim Kremers van wiskunde omdat hij enorm kundig en gedreven was.”


Zelfde vraag, maar dan over klasgenoten.
“Frank Boekhorst, zeven jaar zijn we samen door de opleiding gegaan. We hebben veel meegemaakt, zoals ijsschotsen lopen in het park en dan drijfnat in de les komen omdat we door het ijs waren gezakt. En mijn eerste vriendinnetjes zie ik nog weleens lopen in Zevenaar.”


Heb je nog contact met vrienden/vriendinnen uit die tijd?
“Ik zie en spreek met regelmaat nog studiegenoten omdat ik in Zevenaar woon en werk. Dat geeft mij altijd het gevoel van thuis en geborgenheid. Heel anders dan de jaren dat ik in Den Bosch woonde. Daar was het veel stadser en ontbrak het gevoel van herkenning.”


Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt op het Liemers College?
“De feestjes in de aula. Ze waren amateuristisch maar voor ons pubers juist spannend: schuifelen met een meisje, kalverliefde, ongecompliceerd. Ook leuk was de voorstelling van een piepjonge Hans Liberg, die nu zeer bekend is.”


Kun je je nog andere bijzondere dingen/voorvallen herinneren?
“Op het echt allerlaatste (eindexamen)feest van het Liemers College ben ik mijn vrouw, Anja Gaza, tegen het lijf gelopen. We zijn samen sinds 21 juni 1988 (Nederland Duitsland 2-1, winnende goal Marco van Basten). In de zeven jaar dat we samen op het Liemers College zaten, was ze me niet echt opgevallen.”


Welke opleiding ben je na het Liemers College gaan doen?
“De universiteit leek me te hard werken. Heel veel leerlingen gingen naar de HEAO en omdat ik in de weekenden in de tuinbouw in Groessen werkte, ben ik op de Agrarische Hogeschool in Den Bosch terechtgekomen (studierichting tuinbouw). Ik ging meteen op kamers, net als iedereen daar, en heb mede daardoor een heel mooie studententijd gehad. Het is een prima opleiding, die ik iedereen kan aanraden.”


Kun je achteraf zeggen dat het Liemers College je daar goed op heeft voorbereid?
“De overgang van vwo naar hbo ging prima. Bij veel vakken had ik een voorsprong, waardoor ik extra tijd had voor het studentenleven. Donderdag in de soos van studentenvereniging Gremio Unio, ik heb lang gedacht dat vrijdag de school niet voor 9.00 uur begon…”


Wat ben je na je opleiding gaan doen?
“Ik kwam bijna meteen bij de Rabobank terecht, agrarische klanten helpen met hun kredietaanvragen bij de bank. Na Vlijmen, de Betuwe en de Liemers werk ik nu voor Rabobank Arnhem en Omstreken. Ik ben contactpersoon voor veel grootzakelijke bedrijven in de Liemers. Het is mooi en waardevol werk, ondernemers helpen hun dromen te realiseren.”


Wat doe je in je vrije tijd?
“Ik heb een drukke baan, maar zwem twee keer per week baantjes in het Lentebad, ik probeer wat aan fitness te doen, ik sta bij goed weer graag op de golfbaan en ik vier vakantie op een plek waar de zon schijnt.”


Ben je gelukkig?
“Als ik terugkijk, mag ik me gelukkig prijzen. Geen ziektes of grote tegenslagen, een fijn gezin, een lieve vrouw… Dat is denk ik de basis van een gelukkig bestaan.”


Wat zijn je grootste mee- en tegenvallers?
“Wat ik echt mooi vind, is dat ik vanuit de bank contactpersoon ben voor Quadraam en het Liemers College. Leren en ontwikkelen is niet meer eendimensionaal op school. De wereld verandert snel en ook het Liemers College moet hier op inspelen. Hierbij is contact met de omgeving en bedrijven van steeds groter belang. Door mijn netwerk kan ik helpen met het maken van de verbinding naar bedrijven en andersom. Hierdoor heb ik ook regelmatig weer contact met leraren, van wie ik een aantal nog ken uit mijn tijd op het Liemers College.”


Heb je nog een advies voor het Liemers College?
“Zoals meneer Boekhorst destijds al zei: “Geniet van de periode op het Liemers College.”Terug naar overzicht