oud-leerlingen > ‘Automonteur worden mocht van thuis niet’

oud-leerlingen > ‘Automonteur worden mocht van thuis niet’

Met als motto ‘Waar zijn ze gebleven?’ zoekt de LC Courant regelmatig een oud-leerling op om te horen wat hij of zij na het Liemers College is gaan doen. Ook blikken we terug op de jaren in de schoolbanken. Deze keer is Rosita Kruijs-Jansen (50) de hoofdpersoon. Ze woont in Ooy en is de trotse moeder van vier zoons (20, 17, 14 en 14) en twee dochters (12 en 10). Rosita zat van 1979 tot 1983 op de Anne Frankschool in Zevenaar, een voorloper van het Liemers College.


Hoe ben je op de Anne Frankschool terechtgekomen?
“Ik wilde graag naar de technische school, maar moest van en met mijn ouders naar verschillende open dagen. Ik vond geen enkele open dag leuk en naar de technische school gingen we niet. Mijn vader was er op een gegeven moment klaar mee en zei: ‘Dan ga je maar naar de spinazieacademie’.”


Heb je ooit spijt gehad van die keuze?
“Achteraf niet.”


Hoe kijk je terug op die tijd?
“Het was een leuke en gezellige tijd.”


Welke leraren herinner je je nog en waarom?
“Ik ken alle leraren nog. Meneer Van Breukelen was alle jaren mijn mentor en leraar Engels. Verder had ik meneer Weykamp en meneer Willemsen voor wiskunde, mevrouw Visser voor gym, mevrouw Geurds voor muziek en Nederlands, mevrouw Van de Pol voor typen en mevrouw Weykamp voor handvaardigheid. Er waren meer leraren, maar deze vond ik het gezelligst.”


Zelfde vraag, maar dan over klasgenoten.
“Soms kom ik nog weleens iemand tegen en dan groeten we elkaar.”


Heb je nog contact met vrienden/vriendinnen uit die tijd?
“Eigenlijk niet. De meesten zijn verder weg of in het buitenland gaan wonen.”


Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt op het Liemers College?
“Dat ik met Sinterklaas als zwarte piet naar school ging en de leraren niet wisten dat ik het was totdat ik moest lachen.”


Kun je je nog andere bijzondere dingen/voorvallen herinneren?
“De musical Grease onder leiding van mevrouw Geurds en volleyballen tegen de leraren. Als wij voor stonden, ging er altijd een gymleraar weg.”


Praat je nog weleens over je schooltijd?
“Met mijn eigen kinderen wanneer ze vragen hoe het er in mijn tijd aan toe ging.”


Welke opleiding ben je na de Anne Frankschool gaan doen?
“Ik heb een jaar de mbo-opleiding civiel consumptieve dienstverlening (CCD) gedaan. Dit was een vreselijk jaar, omdat mijn klasgenoten ouder waren dan ik en je de docenten met de voornaam moest aanspreken. Hierna heb ik nog een kok/kelner- en een banketbakkersopleiding gedaan.”


Wat ben je na je opleiding gaan doen?
“Ik heb in de horeca en als banketbakker gesolliciteerd, maar was met mijn 22 jaar te oud. Voor de lol heb ik toen gesolliciteerd bij een schoonmaakbedrijf. Ik werd een dag later al gebeld dat ik kon beginnen.”


Ben je geworden wat je had willen worden?
“Eigenlijk niet. Ik wilde altijd automonteur worden, maar dit mocht van thuis niet.”


Wat doe je in je vrije tijd?
“Ik doe drie keer per week spinning en E-gym en zo nu en dan cardiofitness. Verder zit ik in Ooy bij de schutterij, vier ik graag carnaval, draai ik af en toe een bardienst, moedig ik onze kinderen aan bij het sporten, gaan we samen naar de film en natuurlijk kook en bak ik graag of ik maak iets van of met chocolade.”


Ben je gelukkig?
“Ja, ik ben wel gelukkig. Ik kan heel erg genieten van onze kinderen en van alle leuke, gezellige mensen om me heen.”


Wat zijn je grootste mee- en tegenvallers?
“De grootste meevallers zijn toch wel dat ik vijf keer een keizersnede heb ondergaan en dat ik voor de dood ben weggehaald dertien jaar geleden. Ik was toen zwanger van onze dochter en kreeg een dubbele longontsteking die was doorgebroken naar de vliezen. De grootste tegenvaller is toch wel de belasting. Ik heb in 2016 gesolliciteerd bij Post NL voor in de decembermaand. Van wat ik had verdiend, moest ik twee derde aan de belasting terugbetalen.”


Heb je nog een advies voor het Liemers College?
“Ja, soms mag er best iets verder gekeken worden dan de neus lang is.”Terug naar overzicht