oud-leerlingen > ‘Alle herinneringen komen weer boven’

oud-leerlingen > ‘Alle herinneringen komen weer boven’

Met als motto ‘Waar zijn ze gebleven?’ zoekt de LC Courant regelmatig een oud-leerling op om te horen wat hij of zij na het Liemers College is gaan doen. Ook blikken we terug op de jaren in de schoolbanken. Deze keer is Sofie Defraye de hoofdpersoon. Ze zat van 1988 tot 1995 op het Liemers College. Daarna studeerde ze communicatiewetenschappen. Sofie is inmiddels 41 jaar, ze woont in Arnhem, ze is getrouwd en ze heeft drie kinderen. Ze werkt als interim-adviseur in de uitgeverijbranche.


Hoe ben je op het Liemers College terechtgekomen?
“Mijn broer zat al op het Liemers College, dus vonden mijn ouders het een logische keuze dat ik daar ook naartoe ging.”


Heb je ooit spijt gehad van die keuze?
“Ik kan me niet herinneren dat ik echt een keuze had, wat ik overigens prima vond. Bijna alle kinderen van de vrienden van mijn ouders zaten op het Liemers.”


Hoe kijk je terug op die tijd?
“De eerste twee brugjaren (havo/vwo) moest ik flink aanpoten. Ik was dan ook blij dat ik uitstroomde naar de havo. Wat een verademing! En wat leuk om mensen om me heen te hebben met dezelfde insteek wat betreft school en huiswerk. ;-) Na de havo had ik nog geen benul van wat ik wilde. Toen ben ik vwo gaan doen. Dat was een goede keuze. Het was leuk om weer andere mensen te ontmoeten. En wat een vrijheid als je ineens 18 bent en af en toe je eigen absentiebriefje mag schrijven!”


Welke leraren herinner je je nog?
“Emmy en Leon Vliegen, bij wie ik geregeld oppaste. En natuurlijk meneer Cremers. Bij hem had ik wiskunde ineens door en begon ik het zelfs leuk te vinden. Meneer Bootsma heeft ook een onvergetelijke indruk achtergelaten. Wat kon hij streng zijn. Hij heeft Fieke (vriendin) en mij vaak de Franse les gelezen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Als ik er nu aan terugdenk, waren het echt toffe leraren.”


Zelfde vraag, maar dan over klasgenoten.
“Fieke ter Heerd natuurlijk, we zijn nog steeds vriendinnen door dik en dun. Onze havo-tijd heeft ons echt mooie herinneringen en avonturen gebracht. Samen naar Dokumenta in Kassel met de tekenklas, de studiereis naar Parijs, het survivalkamp in de Ardennen en nog veel meer.”


Heb je nog contact met vrienden/vriendinnen uit die tijd?
“Met een aantal wel, maar met de één intensiever dan met de ander. Het is altijd leuk om nog eens terug te denken aan al die oud-klasgenoten.”


Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt op het Liemers College?
“Dat waren toch wel de tekenlessen bij De Bondt. Wat een chaos en lol. En alle uurtjes in de zon achter de school.”


Kun je je nog andere bijzondere dingen/voorvallen herinneren?
"Ik kan me nog herinneren dat de toneelvoorstellingen altijd veel indruk maakten. Daar ging je naartoe met je ouders. De school leek 's avonds altijd veel spannender dan overdag.”


Praat je nog weleens over je schooltijd?
“Zelden. Door het beantwoorden van deze vragen merk ik wel dat de herinneringen weer boven komen.”


Welke opleiding ben je na het Liemers College gaan doen?
“De Frederik Muller Academie in Amsterdam. Daar wordt je opgeleid tot uitgever/redacteur in het boekenvak. Daarnaast heb ik de studie communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam afgerond.”


Kun je achteraf zeggen dat het Liemers College je daar goed op heeft voorbereid?
“Ik was 19 toen ik naar Amsterdam ging, klaar voor een nieuw avontuur. Ik denk wel dat het Liemers College heeft bijgedragen aan deze stap, vooral wat betreft de omgang met anderen.”


Wat ben je na je opleiding gaan doen?
“Na enkele omzwervingen (import van Italiaanse producten, intercedent bij Randstad) ben ik het uitgeefvak ingegaan. Nu alweer bijna twaalf jaar.”


Ben je geworden wat je had willen worden?
“Ja, dat denk ik wel. Ik geniet van de vrijheid die het interimschap met zich meebrengt en ik kan mijn creativiteit voldoende kwijt in dit vak.”


Wat doe je in je vrije tijd?
“Langs de lijn op zaterdagochtend, wandelen, uit eten met manlief en vrienden én ik ben een fervent lezer.”


Ben je gelukkig?
“Volmondig ja.”


Wat zijn je grootste mee- en tegenvallers?
“Meevallers: dat ons gezin gezond is en we alle tijd kunnen nemen om van elkaar te genieten. Tegenvallers: dat de weken soms voorbijvliegen.”


Heb je nog een advies voor het Liemers College?
“Ik ben er al meer dan twintig jaar niet geweest. Misschien een reünie binnenkort?”Terug naar overzicht