nieuws > Zonnepanelen op daken Didam en Heerenmäten

nieuws > Zonnepanelen op daken Didam en Heerenmäten

De locaties Didam en Heerenmäten zijn het afgelopen jaar voorzien van zonnepanelen. Dit jaar komt ook de locatie Landeweer nog aan de beurt. Leerlingen kunnen op schermen in de scholen zien hoeveel energie wordt opgewekt.

 

Het gaat om aanzienlijke hoeveelheden. Op het dak in Didam liggen 480 zonnepanelen, die samen goed zijn voor 127.887 kilowatt opgewekte energie per jaar. Dat betekent een besparing van 71.000 kilo CO2-uitstoot oftewel dertien voetbalvelden met 3581 volgroeide eikenbomen. De cijfers voor Heerenmäten liggen nog hoger. De 652 zonnepanelen daar leveren 160.031 kilowatt op en ruim 89 duizend kilo minder CO2-uitstoot (zestien voetbalvelden met 4481 volgroeide eikenbomen). Overigens wekken zonnepanelen ook op bewolkte dagen stroom op. Ze zijn ongeveer 1,6 vierkante meter groot.

 

Energieschermen

In de gebouwen van het Liemers College hangen schermen, waarop de leerlingen kunnen zien hoeveel stroom op dat moment wordt opgewekt en wat de jaaropbrengst is. Handig is dat meteen een vergelijking wordt gemaakt met het energieverbruik tijdens het gamen of van een mobiel. Ook komen leuke feitjes en tips over duurzaamheid voorbij.

 

Green Guerrilla

De onderbouwleerlingen van Didam en Zonegge hebben in november en maart van dit schooljaar meegedaan aan een bewustwordingscampagne van schoolbestuur Quadraam met als naam The Green Guerrilla. Ze maakten tijdens videoworkshops een eigen vlog over plastic soep, CO2-uitstoot, de vleesindustrie of afval. Bij de workshop duurzaamheid bedachten leerlingen allerlei briljante ideeën en uitvindingen, zoals een webwinkel met duurzame voetbalkleding of een telefoonhoesje met zonnepanelen.

 

Quadraam werkt bij de verduurzaming van de scholen en de bijbehorende bewustwordingscampagne nauw samen met Slim Opgewekt.

 Terug naar overzicht