nieuws > Werkweek Kortrijk: ‘Ik heb mijn angst overwonnen’

nieuws > Werkweek Kortrijk: ‘Ik heb mijn angst overwonnen’

De mavo-derdeklassers van de locatie Zonegge zijn van 23 t/m 26 september op werkweek naar Kortrijk in België geweest. Een week boordevol sportieve activiteiten en heel veel Eerste Wereldoorlog. Maar belangrijker misschien nog wel is dat ze het gezellig hebben gehad.


De ruim honderd leerlingen en hun elf begeleiders vertrokken maandag 23 september per bus naar Kortrijk, waar ze verbleven in een jeugdherberg. “Maandag hadden we goed weer, de rest van de week zat het weer een beetje tegen. Maar ik heb niemand horen klagen. Daarvoor hadden ze het veel te leuk”, vertelt Marrit Rave (docent Nederlands).


Behoorlijk onder de indruk
De leerlingen hadden vooraf gekozen voor een actief of een cultureel programma, maar volgens Marrit waren de groepen niet heel strikt gescheiden. Zo was er woensdag een gezamenlijk avontuurlijk programma met klimactiviteiten. En wie naar Kortrijk gaat, ontkomt natuurlijk niet aan de Eerste Wereldoorlog. Er zijn musea bezocht, maar ook loopgraven en een militaire begraafplaats. Marrit: “De Tweede Wereldoorlog spreekt meer aan, maar de leerlingen waren behoorlijk onder de indruk van wat ze gezien hebben. Ze weten nu veel meer van de Eerste Wereldoorlog.”


Naar elkaar toegroeien
Een belangrijk doel was ook teambuilding. Daarom staat de werkweek sinds enkele jaren meteen aan het begin van de derde klas op het programma. Marrit: “In de onderbouw zijn er vaste klassen. In de bovenbouw hebben we clustergroepen, daardoor zitten de leerlingen iedere les met andere leerlingen in een klas. Sommigen hebben er moeite mee dat het groepsgevoel dan wat minder is. Maar tijdens zo’n werkweek zie je ze naar elkaar toegroeien. Na afloop kent iedereen elkaar.”


‘Mag het wat zachter?’
Aan de goede sfeer droegen zeker ook de avondactiviteiten bij. Er werd gevoetbald, er waren selfietochten en het was heel gezellig op de kamers. Dat brengt ons bij de laatste vraag: is er nog geslapen? Marrit: “We hebben af en toe moeten vragen of het iets zachter kon, maar over het algemeen is ook dat goed gegaan.”


Verslag Zoë
“Hoi, ik ben Zoë, 13 jaar oud. We hebben vier daagjes in Kortrijk (België) gezeten en het was echt leuk! De eerste dag hebben we gekanood. Evy en ik zaten eerst in een tweepersoonskano. Daarna gingen we in een kano voor tien personen. Meneer Reijmers, mevrouw Rave en mevrouw Michels, Thijn, Evy, Maureen en ik zaten samen in die boot. We hadden een groot watergevecht op de boot en we waren allemaal helemaal doorweekt. 's Avonds hebben we met z'n allen lekker gekletst. De tweede dag hebben we twee musea bezocht, beide erg indrukwekkend. De derde dag hebben we geklommen. Daarbij heb ik mijn angst overwonnen. Ik durfde niet van de tokkelbaan, maar ik heb het toch gedaan. De laatste dag zijn we naar Antwerpen gegaan en zijn we lekker wezen shoppen. Al met al was het erg geslaagd!Terug naar overzicht