nieuws > Vrijwillig naar school in de vakantie

nieuws > Vrijwillig naar school in de vakantie

Leerlingen die vrijwillig naar school komen in hun vakantie, dat klinkt niet helemaal normaal. Toch deden zo’n negentig examenkandidaten in de meivakantie mee aan de ‘huiskamer’ van de locatie Heerenmäten. Daar konden ze drie dagen lang ongestoord studeren.


De huiskamer is bedacht om leerlingen te helpen bij de voorbereiding van hun examens. Het heet niet voor niets de huiskamer: ze mogen zelf thee of koffie pakken (met een lekker koekje!) en locatieleider Emmy Vliegen trakteert tussen de middag op een heerlijke lunch. Maar de leerlingen kwamen natuurlijk in de eerste plaats om te studeren. Dat kon alle drie de dagen van 10.00 tot 15.00 uur.


Geen last van broertjes en zusjes
De meeste leerlingen die zich hadden aangemeld, hebben er moeite mee om thuis in de vakantie hun motivatie te vinden. Als je alleen thuis bent, is het verleidelijk om andere dingen te doen in plaats van leren. En al helemaal als er broertjes of zusjes zijn die ook vakantie hebben. Bovendien was er voor niets doen eigenlijk geen tijd, want de examens begonnen direct na de vakantie.

‘Anders blijf ik in bed liggen’
De leerlingen blijken het ook prettig te vinden dat de tijden vastliggen. Dat voorkomt uitstelgedrag. Veere Reichwein (havo-5): “Nu weet ik dat ik hier om tien uur moet zijn en dan begin ik mooi op tijd. Thuis zou ik tot ergens in de middag in bed blijven liggen en mijn leerwerk telkens uitstellen. En het is superfijn dat het op school zo goed geregeld is met een lekkere lunch.”


Met en van elkaar leren
De meeste deelnemers aan de huiskamer geven aan thuis een uurtje te leren, maar niet heel veel langer. Op school zitten ze in de juiste omgeving en móeten ze wel werken, omdat er geen andere mogelijkheid is. Het is fijn dat deze leerlingen dan een ruimte hebben om met en van elkaar te leren met toch een huiskamergevoel.Terug naar overzicht