nieuws > Van onderzoek naar eigen film

nieuws > Van onderzoek naar eigen film

Helemaal zelf een film maken, die opdracht kregen de leerlingen van havo-4 in Didam met ckv in hun pakket aan het begin van het schooljaar. Ze zijn enthousiast aan de slag gegaan. Maandag 18 november is het resultaat te zien in het Filmhuis Didam. Ouders en andere belangstellenden zijn van harte welkom.


Spanning en humor
Het filmproject is onderdeel van het vak ckv (culturele en kunstzinnige vorming). De leerlingen mochten, in groepjes van vier of vijf, zelf een onderwerp kiezen. Volgens ckv-docent Ellen Wemmers, die de leerlingen samen met haar collega Femke Kelderman begeleidt, zoeken ze het vooral in spanning en humor. Ze is blij met het enthousiasme van de vierdeklassers: “Ze steken er veel tijd in en ze zoeken leuke locaties op, zoals een baggergat of een bos. Sommigen hebben ook thuis gefilmd.”


Onderzoekende houding
Bij het maken van de films verwachten Ellen Wemmers en Femke Kelderman een onderzoekende houding en veel zelfstandigheid van de leerlingen. Zij hebben hen uitgedaagd om samen een filmscenario te bedenken en dit uit te werken in een echte film. Voorafgaand hebben de leerlingen onderzoek gedaan naar filmgenres en filmische middelen. Bijvoorbeeld naar verschillende camerastandpunten, de opzet van een storyboard en het effect van sounddesign. Dit hebben ze vervolgens toegepast in hun eigen film. Tijdens dit proces hebben de leerlingen zelfstandig gewerkt en op een creatieve manier problemen die ze zijn tegengekomen geprobeerd op te lossen.


Schrijfopdracht
Een ander onderdeel is een bezoek aan het Filmhuis Didam om een film naar eigen keuze te bekijken. Daaraan is een ‘reflecterende’ opdracht gekoppeld. Ellen Wemmers: “Het is de bedoeling dat de leerlingen leren formuleren wat ze van een kunstwerk vinden – in dit geval een film – en wat dat kunstwerk met hen doet.” Deze schrijfopdracht telt mee voor het ckv-schoolexamen.


Prijsje voor beste film
De films worden maandag 18 november (aanvang 15.30 uur) allemaal vertoond in het Filmhuis Didam. De makers van de beste film krijgen een prijsje. Ellen Wemmers en Femke Kelderman fungeren als jury. Ouders en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De toegang is gratis, maar vooraf aanmelden is wel nodig vanwege de beperkte capaciteit van Filmhuis Didam. Aanmelden kan door te mailen naar Ellen Wemmers of Femke Kelderman.Terug naar overzicht