nieuws > Van elkaar leren (en een knuffel voor de juf)

nieuws > Van elkaar leren (en een knuffel voor de juf)

Onder het motto ‘Gluren bij de buren’ kijkt dit schooljaar een groot aantal docenten van het Liemerse basis- en voortgezet onderwijs bij elkaar in de keuken. Hierdoor leren ze elkaar beter kennen en komt de gewenste ‘doorlopende leerlijn’ weer een stukje dichterbij. Marenka van Toor geeft les op het Liemers College en stond aan de wieg van ‘Gluren bij de buren’.


DOOR MARENKA VAN TOOR


Op het Liemers College willen wij onze leerlingen kennen. Als een leerling van de basisschool naar onze school komt, moeten we zo goed mogelijk aansluiten op het basisonderwijs. Het is daarom belangrijk dat onze leraren weten hoe op basisscholen wordt gewerkt, wat leerlingen leren en op welke manier ze leren, zodat we hiermee verder kunnen.


Dit schooljaar is het project ‘Gluren bij de buren’ van start gegaan. Leraren van het Liemers College ervaren hoe een dag in de bovenbouw van het basisonderwijs eruitziet en leerkrachten van het basisonderwijs hoe een dag bij ons op school verloopt. In februari en maart kwamen collega’s van basisscholen in de Liemers bij ons gluren. Iedereen is enthousiast en ziet het als een mooie en leerzame ervaring.


Peter Tillmann (leerjaarcoördinator havo/vwo)
“We hebben twee maanden lang elke dinsdag, woensdag en donderdag collega’s uit het basisonderwijs ontvangen. Na een rondleiding door de school gingen ze met een door henzelf samengesteld rooster kijken bij verschillende vakken en niveaus. De reacties die ik heb ontvangen, waren erg enthousiast. In de eerste plaats omdat ze een kijkje mochten nemen in onze school. De open sfeer werd als zeer positief ervaren. Veel verschillende leraren met verschillende werkwijzen en manieren van aanpak kwamen voorbij. Er werden ook nuttige gesprekken gevoerd met collega’s van de locatie Zonegge. Het is een geslaagd project, waarmee we zeker verder kunnen.”


Margreet Berendsen (administratie Zonegge)
“Het was waardevol om contact te hebben met leerkrachten uit groep 8. Zij geven bijvoorbeeld aan dat ze willen weten hoe wij werken, maar ook dat ze het heel interessant vinden om te zien hoe de ontwikkeling van leerlingen uit het basisonderwijs op het Liemers College verdergaat. Het is goed dat we contact houden. Wat ik erg leuk vond, is dat een leerling heel graag haar oude juf nog even een knuffel wilde geven toen ze kwam gluren.”


Evaluatie in mei
Alle ervaringen van ‘Gluren bij de buren’ worden gedeeld binnen de scholen en op een digitaal platform. Het project wordt in mei van dit schooljaar geëvalueerd. Een werkgroep brengt de opbrengsten in kaart en zorgt voor vervolgacties. Zo leren we samen en met elkaar hoe we de aansluiting van groep 8 naar het Liemers College nog beter kunnen laten verlopen.

 

Meer weten over 'Gluren bij de buren'? Lees hier een artikel in de Gelderlander.Terug naar overzicht