nieuws > Theaterklas: terug- en vooruitblik

nieuws > Theaterklas: terug- en vooruitblik

Heerenmäten heeft al jaren een theaterklas. Docenten uit de theaterwereld geven gastlessen. Natuurlijk treedt de theaterklas ook zelf op. Dit jaar doen zestien leerlingen mee. Leraar Leander Zimmerman geeft een update.


DOOR LEANDER ZIMMERMAN (THEATERDOCENT)


De leerlingen van de theaterklas hebben het afgelopen halfjaar hard gewerkt. Zoals ieder schooljaar was de eerste periode wat meer naar binnen gericht. Vanuit veiligheid en plezier groeien de leerlingen. Inmiddels mag ik zeggen dat zichtbare resultaten worden geboekt. De speldurf wordt groter en ook technisch gezien maakt iedereen stappen. Dat hoorden we ook van het publiek tijdens de open les op 7 november.


Aan het einde van die les speelden drie leerlingen een lange scène uit het Nachtgasten-format; de spelers krijgen een gezamenlijke casus en iedere speler een geheim (dat ook de andere spelers niet kennen). Lieke van Butselaar (havo-4) vindt die scène haar hoogtepunt van het eerste halfjaar: “Nachtgasten vond ik het leukst, omdat je dan écht kunt doorspelen, een personage helemaal ontwikkelen.”


Een bijzonder moment was ook het bezoek aan de voorstelling Zeventien van het Zuidelijk Toneel in Doetinchem. De jongeren zagen leeftijdsgenoten in een professionele productie staan. Tweedejaarstheaterklasser Joy Rebers (havo-4): “Het was leuk om met de hele groep te gaan, zodat je de ervaringen kunt delen. In de klas begrijpen mensen het niet echt als je over theater vertelt, maar hier kun je er echt met elkaar over praten.” De leerlingen groeiden de afgelopen maanden door dit soort gezamenlijke ervaringen naar elkaar toe. “Nieuwe mensen leren kennen, die heel erg openstaan voor anderen, dat vond ik heel leuk”, zegt Thomas Bleumink (havo-4).


Het komende halfjaar treedt de theaterklas wat meer naar buiten. Tijdens de open dag op 26 januari presenteren de theaterklassers zichzelf aan de bezoekers en als afsluiting van het jaar spelen we in het voorjaar een improvisatieavond. Uiteraard is iedereen welkom om beide avonden aanwezig te zijn. Op een ander moment meekijken kan ook. We werken dinsdag van 15.00 tot 16.30 in de Reijermanzaal. Het is wel fijn om vooraf een mailtje te sturen naar Leander Zimmerman.Terug naar overzicht