nieuws > Theater in trailer over verborgen racisme

nieuws > Theater in trailer over verborgen racisme

Ieder schooljaar vaste prik op de locatie Heerenmäten: de komst van de vrachtwagentrailer van toneelgroep Oostpool naar het schoolplein. Op 25, 26 en 27 november spelen ze voor de derde- en vierdeklassers de voorstelling ‘De Witte Kamer’ over verborgen racisme. “Oostpool schuurt en ontregelt”, zegt ckv-docent Karen Oosterink.


De trailer van Oostpool is omgebouwd tot een theater, waarmee het toneelgezelschap middelbare scholen bezoekt. In de trailer passen twee schoolklassen, voorstellingen duren ongeveer een lesuur. Heerenmäten staat al sinds jaar en dag op de speellijst. Het Liemers College wil dat leerlingen ieder jaar in aanraking komen met kunst en cultuur. In het derde en vierde leerjaar wordt daarom samengewerkt met Oostpool.


Confronterend
De thema’s van de jongerenvoorstellingen van Oostpool haken meestal in op de actualiteit en kunnen confronterend zijn. De Witte Kamer gaat over verborgen racisme. Karen Oosterink: “Oostpool schuurt en ontregelt, het is niet ‘gezellig’. Leerlingen reageren daar heel wisselend op. Sommigen worden geraakt, anderen laten zich niet zo snel ontregelen. We hopen dat we bij iedere leerling een zaadje planten dat leidt tot belangstelling voor kunst en cultuur.”


Als een voorstelling heftige reacties oproept, wordt er in de klas over nagepraat. In de vierde klas gebeurt dat sowieso, omdat de trailervoorstellingen in dat leerjaar onderdeel zijn van de lesstof van het vak ckv (culturele en kunstzinnige vorming).


Korte samenvatting De Witte Kamer
Stel: alle witte mensen krijgen een brief van de Staat der Nederlanden, waarin staat dat ze één euro moeten betalen. Een symbolische erkenning van het feit dat er nog steeds racisme in de maatschappij is en dat zij het makkelijker hebben dan mensen van kleur. Zou jij dan betalen? In De Witte Kamer komt een meisje het Paleis van Justitie binnen. Ze is boos om die euro. Wat denken ze wel niet? Die ongelijkheid is toch niet haar schuld? Ze gaat dit misverstandje rechtzetten. Dat blijkt het begin van een lang en absurdistisch proces over de vraag wat racisme is en hoe witte onschuld werkt.

[Tekst afkomstig van website Oostpool]


Foto: Sanne Peper.Terug naar overzicht