nieuws > Speeddaten: welk beroep past het best bij jou?

nieuws > Speeddaten: welk beroep past het best bij jou?

Bij een hotel denk je niet als eerste aan beroepenvoorlichting. Toch opende het Van der Valk-hotel in Duiven woensdag 28 februari haar deuren voor leerlingen van het Liemers College en het Candea College. Zij konden er speeddaten met professionals. Oftewel met mensen over hun beroep praten. Wesley Kock van de schrijversgroep nam een kijkje.


DOOR WESLEY KOCK (HAVO-5)


Van rechter tot opticien
Van rechter tot opticien en van politieagent tot makelaar: maar liefst 85 beroepen waren vertegenwoordigd in het Van der Valk-hotel. De zaal was verdeeld in acht interessegroepen: gezondheidszorg, de creatieve sector, rechten, economie en financiën, techniek en ICT, groen, uniformberoepen en gedrag en maatschappij.

 


Zestig tafels
De professionals zaten aan zeker zestig tafels, soms met meer mensen aan één tafel. Die hadden dan wel hetzelfde beroep, maar werkten bij verschillende bedrijven. Je kon zelf kiezen met wie je wilde speeddaten en dus over welk beroep je meer te weten zou komen. De mensen gaven uitleg over hun beroep en wat er zo bijzonder aan is. Je kon ook vragen welk niveau (havo of vwo) en welke studie je nodig hebt voor het beroep en welke weg ze professional zelf hebben afgelegd.


Het bleek dat sommige mensen vroeger niet echt wisten wat ze later wilden worden, maar dat ze gaandeweg steeds meer een richting op zijn gegaan en zo toch bij een bepaald beroep uitkwamen. Er waren natuurlijk ook mensen die al vrij snel wisten welke studie ze wilden doen en welk beroep ze later wilden uitoefenen.


Aandenken
Bij een aantal beroepen kreeg je een kleine accessoire, zoals een pen van het bedrijf of een tasje met een visitekaartje en een pen. Zo hadden de leerlingen een aandenken aan de beroepenvoorlichting. De leerlingen van havo-4 en -5 en vwo-4, -5 en -6 kregen een beter beeld van wat een beroep inhoudt. Op deze manier wordt het kiezen van een beroep makkelijker gemaakt.Terug naar overzicht