nieuws > Project Gambia: ‘Ik zou me zo weer aanmelden’

nieuws > Project Gambia: ‘Ik zou me zo weer aanmelden’

Vijf leerlingen en twee leraren van de locatie Landeweer waren in februari in Gambia om een medische post te schilderen en een begin te maken met de realisering van een toiletgebouw voor wachtende patiënten. Eén van de leerlingen, Rosaly Peters, maakte een verslag voor de LC Courant.


DOOR ROSALY PETERS (VMBO-3)


Meteen mailtje gestuurd
Ik ben Rosalie Peters (16). Toen ik hoorde van het project Gambia heb ik meneer Sweers en meneer Van der Horst meteen een mailtje gestuurd. Daarna moest ik een motivatiebrief schrijven, waarna ik werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Na een goed gesprek met de docenten werd ik toegelaten tot het Talentenbureau. Er zaten nog meer leerlingen in de groep, maar uiteindelijk bleven we met vijf enthousiaste leerlingen over: Cylysce Hoffmann, Huub Reulink, Rick Holleman, Iris Berentsen en ik.


Geld inzamelen, inentingen regelen
Onze groep was heel positief en we leerden elkaar snel kennen. Natuurlijk was het bedrag waarmee je de reis gaat betalen ook belangrijk. Daarom zijn we acties gaan uitvoeren, individueel maar ook samen, zoals op de koningenmarkt staan, oliebollen verkopen, collecte lopen en flessen inleveren. Voordat we naar Gambia gingen, moesten we ook best veel zelf regelen. Je moet inentingen hebben en een paspoort aanvragen.


Om half vijf op Schiphol
Kort voordat we naar Gambia gingen, had iedereen het geld bij elkaar en konden we de koffer inpakken. We vlogen ’s ochtends rond zeven uur en dus stonden we om half vijf met z’n allen op Schiphol om in te checken. Nadat we de koffers hadden afgegeven, namen we afscheid van onze ouders en moesten we anderhalf uur wachten tot we het vliegtuig in konden. Het vliegen duurde een uur of zes. Toen we in Gambia aankwamen, werd het snel best warm. We gingen met een bus naar het hotel waar we acht nachten zouden slapen.


Overal stof en zand
Gambia is heel anders dan Nederland. Je ziet overal stof, zand en heel veel mensen en dieren. Als we gingen werken bij de medische post in Latiriya gingen we daar muren verven en een toiletgebouw metselen. Uiteindelijk waren die taken best snel klaar, waardoor we tijd over hadden. Dus zijn we nog meer gaan verven en hebben we het toiletgebouw voor een deel gestuct.


Superlekker lunchen
Na het werk stond er elke dag om twee uur een lunch klaar bij een Gambiaanse familie. Deze mensen waren supervriendelijk. We kregen vaak rijst met kip en groente en dat was superlekker. De laatste dag hebben we onze namen samen met de naam van de school met tegels in de muren verwerkt. Daarna hebben we afscheid genomen van de familie en van de mensen van stichting Handen ineen voor Gambia die nog bleven.


Krokodillenvijver
We hadden twee vrije dagen. De eerste vrije dag hebben we een krokodillenvijver bezocht en zijn we een uur gaan varen bij een mangrove. De tweede vrije dag was de dag voordat we teruggingen naar Nederland. Dus toen hebben we vooral uitgerust. De terugreis was weer ongeveer zes uur vliegen, maar voordat je in het vliegtuig zit, ben je ook weer een uurtje verder. In Nederland stonden onze ouders al op ons te wachten. Ik vond het project Gambia een heel leuke ervaring. Ik zou me zo weer aanmelden.


In landelijke krant!
De Gambiareis haalde zelfs de landelijke krant The Point in Gambia: Dutch students built toilet facility, paint Latiriya health post.

Klik hier voor meer info over de reis naar Gambia en het Talentenbureau van de locatie Landeweer.Terug naar overzicht