nieuws > PeerTutors: leerlingen die bijles geven

nieuws > PeerTutors: leerlingen die bijles geven

Op het Liemers College willen we dat leerlingen elkaar actief helpen. Dat noemen we ‘peer support’. Bekende voorbeelden zijn de IT-coaches, de schoolstewards en de schrijversgroep die artikelen maakt voor de LC Courant. Niels Gorter is ook lid van de schrijversgroep. Hij verdiepte zich in het project ‘Peer2Peer’.


DOOR NIELS GORTER (HAVO-5)


PeerTutor

Het doel van Peer2Peer is leerlingen in drie middagen opleiden tot PeerTutor. Een PeerTutor is een leerling die andere leerlingen bijles geeft. Op de locatie Heerenmäten zijn de leraren Harriët van den Berg (scheikunde) en Tim Stevens (lichamelijke opvoeding) de begeleiders van het project. Peer2Peer is er voor ieder leerjaar. Het liefst wordt gewerkt met oudere leerlingen, omdat zij vaker en aan meer leerlingen bijles kunnen geven.


Officieel certificaat

In het project leren leerlingen over verschillende aspecten van het bijles geven: hoe ga je om met de leerling die je bijles geeft, wat moet je doen met eventuele vertrouwelijke informatie die je krijgt, hoe geef je goede feedback of kritiek en hoe ga je om met verschillen tussen leerlingen? Na het afronden van de cursus en het geven van minstens tien bijlessen, ontvangen de deelnemers die hebben laten zien dat ze aan de competenties voldoen een officieel Peer2Peer-certificaat. Dit certificaat kun je gebruiken bij de selectie of intake voor je vervolgopleiding.

 

Tekening maken
Een opmerkelijk onderdeel tijdens de cursus is het maken van een tekening, waarbij je met je rug naar een persoon toe zit en die persoon beschrijft wat je moet tekenen. Je merkt dan hoe moeilijk het is om iets gedetailleerd te omschrijven. Dat is een vaardigheid die je wel moet beheersen als je bijles wilt geven.

 

PeerLeaders
Komend schooljaar wordt op Heerenmäten ook begonnen met PeerLeaders. Dat zijn een soort hulpmentoren die de nieuwe brugklassers begeleiden. Heb je interesse in een rol als PeerTutor of PeerLeader? Neem dan contact op met Tim Stevens of Harriët van den Berg.


Klik hier voor meer informatie over Peer2Peer.Terug naar overzicht