nieuws > MIK-klas: extra uitdaging voor achtstegroepers

nieuws > MIK-klas: extra uitdaging voor achtstegroepers

Wie op maandagmiddag weleens op de locatie Heerenmäten komt, zal het opvallen dat sommige leerlingen wel heel jong zijn. Dat kan kloppen, want ze zíjn heel jong. Het zijn namelijk de kinderen van de MIK-klas. Ze zitten nog op de basisschool, maar komen één keer per week naar het Liemers College. Begeleider Mark de Rouw, tevens docent geschiedenis en coördinator van de Topklas, vertelt over de MIK-klas.


DOOR MARK DE ROUW (BEGELEIDER MIK-KLAS)


De MIK-klas bestaat al een aantal jaren en is een uitvloeisel van de samenwerking tussen de basisscholen en het voortgezet onderwijs in de Liemers. MIK staat voor ‘meer intelligente kinderen’. Het zijn over het algemeen achtstegroepers, die extra uitdaging kunnen gebruiken. In de MIK-klas volgen ze daarom een verdiepingsprogramma met leuke, vakoverstijgende projecten. Ook het Candea College heeft een MIK-klas.


Actuele onderwerpen
De onderwerpen die in de MIK-klas worden behandeld, zijn actueel en bieden de leerlingen de kans om de wereld om hen heen te ontdekken. “Ik heb in een groepje samengewerkt en wij hebben ervoor gekozen om het over de wasmachine te doen. Ik vond het erg leuk om dingen op te zoeken en te presenteren. Het was wel grappig, omdat we ook het liedje van de wasmachine in de presentatie hebben verwerkt”, vertelt Gina.


Gastdocenten
De leerlingen komen zelf met een leervraag naar de MIK-klas. Zo werken ze aan hun ‘zwakke’ eigenschappen en vaardigheden. Feline: “Ik heb geleerd dat het tijdens samenwerken handig is om een plan te maken voordat je begint en dat je goed met elkaar moet overleggen.” De leerlingen maken ook kennis met gastdocenten die bijvoorbeeld lessen geven over portrettekenen, fotografie of programmeren. In februari stond een uitstapje naar het Openluchtmuseum in Arnhem op het programma. Daar moesten de leerlingen als architecten een boerderij opnieuw inrichten.


Grote eindpresentatie
Alles wat de leerlingen leren in de MIK-klas komt aan het einde van het MIK-jaar samen in een grote presentatie. Deze is dit schooljaar op woensdag 10 april. Deze avond presenteren de groepjes het project waaraan ze de voorgaande weken hebben gewerkt. Het gaat dan om een zelfbedacht duurzaam eiland voor zo’n duizend mensen. Daarnaast moet één huis op het eiland worden uitgewerkt, zodat de leerlingen behalve hun digitale vaardigheden ook hun praktische vaardigheden laten zien.


Mooie opstap
De MIK-klas biedt onderwijs op maat voor leerlingen die op de basisschool laten zien dat ze meer aankunnen. Het is voor deze leerlingen veelal ook een mooie stap richting het vwo en/of het Topklasonderwijs op het Liemers College.


Meer weten?
Meer weten over de MIK-klas of het Topklasonderwijs? Stuur dan een mailtje naar Mark de Rouw.

 

Bij de foto
De MIK-klas bezig met een experiment waarbij een ei zo verpakt moet worden dat het na een val van een hoogte van twee meter niet kapotgaat. Met de klok mee: docent Mark de Rouw, Elin, Marciano, Steven, Loes (achter), Gina (voor), Alexandra en Lisanne.Terug naar overzicht