nieuws > Liemers College gastschool van Erasmus+

nieuws > Liemers College gastschool van Erasmus+

Het Liemers College is van woensdag 4 december t/m dinsdag 10 december gastschool van Erasmus+. Het thema van dit internationaliseringsprogramma is deze keer ‘Raise your voice’. Leerlingen en docenten uit Gdansk (Polen), Silute (Litouwen), Macomer (Italië) en Porto (Portugal) worden verwelkomd op het Liemers College. Docent Roberto Breeveld is al enige jaren nauw betrokken bij Erasmus+.


Wat is dat eigenlijk, Erasmus+?
“Het is een subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport. Het biedt mogelijkheden om kennis en ervaring op te doen en te delen met organisaties in verschillende landen. Voor het voortgezet onderwijs is het een manier voor leerlingen en docenten om een kijkje te nemen in de keuken van andere landen. Hierdoor ontwikkel je vaardigheden die in de huidige geglobaliseerde wereld goed van pas komen. Daarnaast leren we van en met elkaar, waardoor we de kwaliteit van ons onderwijs kunnen verbeteren.”


Waarom doet het Liemers College mee?
“Het Liemers College streeft naar goed onderwijs, een goede aansluiting op het vervolgonderwijs en een goede voorbereiding op de wereld van morgen. Hierbij hoort ook burgerschapsvorming en het opdoen van internationale ervaringen. Deze vaardigheden en doelstellingen stellen we centraal bij het aanvragen van een project in het kader van Erasmus+.”


Wat wordt er van leerlingen verwacht?
“We kijken naar de motivatie en of ze openstaan voor andere culturen en die ook wat kunnen laten zien over hun eigen leefomgeving. Daarnaast moet de ontwikkeling op school deelname mogelijk maken. Vervolgens is het de bedoeling dat leerlingen zich actief inzetten voor het project. Als je eenmaal hebt meegedaan, ben je een soort ambassadeur van Erasmus+ voor andere leerlingen. Je helpt bij het verdere verloop van het project en je vertelt anderen over je ervaringen. Leerlingen die meedoen kunnen ervoor kiezen om mee te gaan met een uitwisseling of meedoen aan de voorbereiding en/of ‘nabereiding’. Ook hebben we altijd leerlingen nodig die bij een ontvangst van onze partners in Zevenaar als ‘host’ willen optreden.”


Wat is het belang van Erasmus+?
“Dankzij Erasmus+ kunnen wij leerlingen een unieke gelegenheid bieden om tijdens hun schoolcarrière op pad te gaan binnen Europa en een aantal landen rondom de Europese Unie. Doordat Erasmus+ gesubsidieerd wordt, zijn de kosten gering. Voor veel leerlingen is het hun eerste internationale stap, die na het Liemers College kan worden voorgezet in het vervolgonderwijs.”


Wat gaat er allemaal gebeuren als de delegaties in Zevenaar zijn?
“Het project ‘Raise your Voice’ gaat over democratie. Daarom zijn de activiteiten ook rondom dit thema georganiseerd. Maar de leerlingen maken natuurlijk ook kennis met de Liemers en het Liemers College. Bovendien gaan ze naar het provinciehuis in Arnhem, de Tweede Kamer in Den Haag en het Europees Parlement in Brussel.”


Lees ook Best spannend: een leerling uit Sardinië of Litouwen op bezoek (leerlingen Jasmijn Willemsen en Jannes Tiemes over Erasmus+).


BIJ DE FOTO
Roberto Breeveld ontving in 2017 tijdens een conferentie in Straatsburg een award van het Europese educatieprogramma Erasmus+. Roberto houdt zich sinds 2012 bezig met internationaliseringsprojecten. Hij is tevens docent aardrijkskunde en nlt (natuur, leven & technologie).



Terug naar overzicht