nieuws > LCAward: reis in de tijd naar Ethiopiƫ

nieuws > LCAward: reis in de tijd naar Ethiopiƫ

Leerlingen van het Liemers College gaan regelmatig de grens over, bijvoorbeeld in het kader van de LCAward. Daarmee kunnen havo- en vwo-leerlingen zich extra onderscheiden. Suze Berendsen, Valerie Kramer, Nikki Schuitemaker, Vera Veldkamp en Jill Wijnbergen kozen voor een project in Ethiopië. Woensdag 20 februari stapten ze op het vliegtuig, met hun begeleiders Anno Koning en Jan van den Heuij. Laatstgenoemde vertelt hoe het hen vergaan is in Ethiopië.


DOOR JAN VAN DEN HEUIJ


Na een voorbereiding van meer dan een jaar reisden Suze, Valerie, Vera, Nikki en Jill af naar Turmi, een plaatsje aan de grens met Kenia, dicht bij het einde van de wereld. Het doel: voor de Hamar-stam een schooltje opknappen, licht brengen met een zonnepaneel en een achthonderd meter lang hek plaatsen. De reis duurde drie dagen, maar was tevens een reis in de tijd want de stammen rond Turmi leven nog net als duizenden jaren geleden. Scholen proberen kinderen over te halen onderwijs te volgen, vaak tegen de zin van de traditionele stammen.


En het hek dan?
De lokalen zijn prachtig geworden; fris geschilderd en van decoraties voorzien. Er is licht zodat ‘s avonds kan worden gestudeerd, de speeltuin van de school is gerepareerd en weer bruikbaar en de schoolbibliotheek is aangevuld met een flink aantal zeer gewenste boeken. De meiden hebben hard gewerkt, heel veel indrukken opgedaan, veel geleerd over de cultuur van de stammen en zijn tevreden huiswaarts gekeerd. En het hek dan? In Afrika gaat bijna niets volgens plan en een hek van achthonderd meter plaatsen, leek een bijna onmogelijke opdracht. We besparen u de details, maar het geld van het hek is naar de speeltuin en de boeken gegaan.


Overweldigend
Terugkijkend hebben we een prachtige tijd gehad. De afsluiting met een activiteitendag was hartverwarmend, de contacten met de Hamar waren geweldig en de indrukken van het prachtige Ethiopië overweldigend. Qua comfort was het afzien. Stromend water en licht zijn daar luxeartikelen. Een bushtoilet bleek beter dan het onwelriekende hokje bij ons onderkomen. Maar uiteindelijk overheersen het avontuur, de contacten en de mooie foto’s. En de bewondering voor stammen, die overleven zoals hun voorvaderen overleefden. En als laatste alles wat we gezien hebben dat anders is dan in Nederland.


‘The sky is the limit’
We willen nadrukkelijk allen bedanken die de vijf meiden geholpen hebben bij het bijeenbrengen van het geld en voor de steun en belangstelling bij het werk van de LCAward. Ten slotte, ons motto is en blijft: ‘The sky is the limit’. Meer weten over de LCAward? Bezoek onze website of Facebookpagina (met heel veel foto’s).Terug naar overzicht