nieuws > LCAward voor ambitieuze leerlingen

nieuws > LCAward voor ambitieuze leerlingen

Ambitieuze leerlingen kunnen op het Liemers College gaan voor de LiemersCollegeAward, meestal kortweg de LCAward genoemd. Silke Janssen van de schrijversgroep ging op onderzoek uit: wat moet je doen om voor de LCAward in aanmerking te komen?


DOOR SILKE JANSSEN (HAVO-5)


De initiatiefnemers en leiders van het programma zijn de leraren Jan van den Heuij en Anno Koning. Het idee voor de LCAward ontstond in oktober 2006 tijdens een wandeltocht in Wales. De LCAward is geïnspireerd op The Duke of Edinburg’s Award uit 1956. Deze prijs heeft als missie het bieden van een leuk en uitdagend programma om jongeren te laten investeren in hun eigen ontwikkeling.


Dat is ook het doel van de LCAward. Zo’n award is namelijk een extra aanbeveling bij de toelating tot een vervolgstudie en bij sollicitaties. Je laat zien dat je een harde werker bent en bereid bent meer te doen naast het gewone werk. Dit is iets wat veel scholen waarderen.


Leerjaar 3 t/m 6
De LCAward is er voor leerlingen in de leerjaren 3 t/m 6. Om in aanmerking te komen voor een award moet je een bijzondere prestatie leveren op vier vlakken: maatschappij, cultuur, onderwijs en sport. Voor alle vier onderdelen maak je een plan dat je daarna ook moet uitvoeren. Op deze gebieden doe je dus meer dan de gemiddelde leerling, maar wel zoals jij het wilt.


Je kiest zelf wat je doet om een onderdeel af te sluiten. Je hebt dus de mogelijkheid om iets te doen wat jij leuk en interessant vindt. Bij het onderdeel onderwijs kun je bijvoorbeeld iets extra’s doen aan een bepaald vak, bij cultuur kun je denken aan iets met toneel, film, dans of muziek en bij sport aan een berg beklimmen of de Nijmeegse vierdaagse lopen.


Verre reizen
Elk jaar wordt ook een reis gemaakt, meestal naar een land in Afrika. Dit is voor het maatschappelijke deel van de LCAward. Je probeert met je groep zoveel mogelijk geld op te halen om vervolgens weg te vliegen. Eenmaal daar ga je een weeshuis opknappen of op een andere manier een verschil proberen te maken.


Ik vroeg een leerling van het afgelopen jaar, Eva Visser, wat het leukst is aan de LCAward. Ze zei: “Je leert andere culturen kennen en samenwerken, maar je leert vooral jezelf heel goed kennen. Ook realiseer je je dat wij het hier heel goed hebben.” Zelf denk ik ook dat dit misschien wel het meest waardevol is aan de LCAward, naast een mooie ervaring.


Brons, zilver of goud
Wanneer je op alle vier de onderdelen je project hebt gedaan, kom je in aanmerking voor de bronzen medaille. Als je je extra onderscheidt in één van de vier gebieden, komt een zilveren of misschien zelfs een gouden medaille binnen bereik. Je ontvangt de award na je examen tegelijk met je schooldiploma.

 

Kijk voor meer informatie op de website van de LCAward.Terug naar overzicht