Locatienieuws
nieuws > Laten zien dat het oké is om te zijn wie je bent

De locatie Heerenmäten viert vrijdag 13 december voor de tweede keer Paarse Vrijdag. Leerlingen en medewerkers worden opgeroepen om in paarse kleding naar school te komen om te laten zien dat het op het Liemers College oké is om te zijn wie je bent (hetero, homo, lesbisch, biseksueel of transgender), zonder je daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.
Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door de GSA-werkgroep, die na de eerste Paarse Vrijdag van vorig jaar werd opgericht. GSA staat voor 'Gender & Sexuality Alliance’, een initiatief dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Steeds meer scholen hebben GSA-werkgroepen, waarin leerlingen met hulp van een docent acties opzetten. Op het Liemers College is al een filmmiddag gehouden en nu dus Paarse Vrijdag.
‘Spektakel’ in grote pauze
Docent Sophie van Slageren ondersteunt de GSA-werkgroep. Ze vertelt dat de voorbereidingen in volle gang zijn. “Er zijn paarse polsbandjes beschikbaar en iedere leerling en medewerker krijgt de Paarse Vrijdag-krant. Ook vragen we mentoren om met hun leerlingen te praten over dit onderwerp. Het is belangrijk dat iedereen zich veilig kan voelen op het Liemers College.” Sophie van Slageren kondigt verder ‘spektakel’ aan in de grote pauze op 13 december, maar wat dat inhoudt moet geheim blijven.
Genuanceerd beeld
‘Anders’ kunnen zijn, is op middelbare scholen niet vanzelfsprekend. Sophie van Slageren beaamt het, maar wil het beeld wel nuanceren. “Ik geef al mijn hele werkende leven les op het Liemers College. Er zijn altijd leerlingen geweest die openlijk uit de kast kwamen, maar het zijn er wel minder dan je zou mogen verwachten op grond van de statistieken. Meisjes komen makkijker uit de kast dan jongens, voor transgenders is het echt problematisch. De reacties zijn niet altijd positief.”
‘Het moet beter’
Renee de Groot (vwo-6) is lid van de GSA-werkgroep. Ze wil de situatie voor lbgt’ers (lesbisch, homo, biseksueel, transgender) op school verbeteren en liefst optimaal maken. “Ik wist eerst niet of dat echt nodig was, want in mijn vriendengroep kun je eigenlijk best zijn wie je bent. Maar als je naar de hele school kijkt, zijn er natuurlijk wel degelijk situaties die niet zouden moeten voorkomen. Dat moet beter.”
Renee noemt als voorbeeld het scheldwoord ‘homo’. Volgens Renee wordt het heel makkelijk geroepen, maar leerlingen beseffen niet dat het erg kwetsend is. “Zeker voor iemand die misschien naast je zit en die nog niet uit de kast is gekomen. Die voelt zich niet echt geaccepteerd.”
Andere locaties
Paarse Vrijdag wordt alleen op Heerenmäten gevierd. Sophie van Slageren hoopt dat de andere locaties aanhaken. “Dat Heerenmäten op dit punt vooroploopt, is wel te verklaren. We hebben oudere leerlingen.”