nieuws > Koken in een driesterrenrestaurant, hoe gaaf is dat!?!

nieuws > Koken in een driesterrenrestaurant, hoe gaaf is dat!?!

Maar liefst vijfduizend leerlingen deden dit schooljaar mee aan de kookwedstrijd van het landelijke leef- en lijfstijlproject iRun2BFit. De eersteklassers Hielke IJzerdoorn en Jonna Nibbeling van de locatie Didam wonnen de regiofinale. Dat was al geweldig, maar het werd nog leuker toen ze, samen met zeven andere kookduo’s, werden uitgenodigd voor de landelijke finale bij driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Hielke en Jonna schreven zelf een verslag van de finaledag.


DOOR HIELKE VAN IJZERDOORN EN JONNA NIBBELING (DV1A)


Woensdag 19 juni mochten wij, Jonna en Hielke uit klas DV1A, eerder weg van school. Waarom? Omdat wij de regiofinale van de iRun2BFit-kookwedstrijd hadden gewonnen én daarna uit alle finalisten werden gekozen om ook mee te doen aan de landelijke finale. Samen met zeven andere kookduo’s mochten we ons gerecht koken in driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle, onder leiding van een echte chef-kok. Hoe gaaf is dat!?!


Sorry moeders en leraren…
Vooraf moesten we alle ingrediënten zelf kopen. Ook moesten we ons eigen servies meenemen. Dat klinkt misschien best vreemd, maar dat is om ervoor te zorgen dat je alles hebt en je je gerecht op je eigen, creatieve manier kunt serveren. Dus zo gingen wij, samen met onze vaders (er mocht helaas maar één begeleider per persoon mee, dus sorry moeders en leraren…) naar Zwolle. We moesten er om 13.00 uur zijn.


Anderhalf uur de tijd
Na wat uitleg en het klaarzetten van onze spullen moesten alle begeleiders weg, zij gingen de stad in. Wij hadden anderhalf uur de tijd om ons gerecht klaar te maken. Om 15.00 uur zouden de begeleiders weer terugkomen en zou de jury gaan proeven. We moesten dan vier voorgerechten en vier hoofdgerechten klaar hebben. Dat was best wel een uitdaging, want je moet naast koken ook goed plannen en zo, want de gerechten moeten wel de juiste temperatuur hebben op de goede tijd.


Peulenschilletje
Ons gerecht bestond uit een gebakken ei, gevuld met tuinbonen en andere groente. Tuinbonen? Ja, want het hoofdthema van de wedstrijd was ‘een peulenschilletje’. Dus dat moest je gebruiken in je gerecht. Ook moest het zoveel mogelijk met streekproducten worden gemaakt.


Pech voor de vaders
Al met al kregen we het niet helemaal voor elkaar om de vier hoofdgerechten op tijd af te krijgen. Het waren er zo ongeveer twee en een half. Maar gelukkig waren er maar twee juryleden, dus die hebben daar niets van gemerkt. Onze vaders wel, want die andere twee waren voor hen bedoeld. Gelukkig hadden ze het gerecht al een keer geproefd bij de regiofinale, net als onze moeders.


Best wel stressen
Het was dus best wel stressen, vooral op het eind. We waren als laatsten aan de beurt om ons eten aan de jury te laten proeven, dus het warmhouden van het ei en tegelijk het koud houden van de salade op hetzelfde bord was nog een hele uitdaging. We moesten de jury ook nog wat over ons gerecht vertellen.


Enorm leuke ervaring
We hebben helaas niet gewonnen, maar wel een mooie oorkonde gekregen. En als je bedenkt dat er rond de vijfduizend leerlingen meededen aan deze wedstrijd, mogen we ook best wel trots zijn! Sowieso was het een enorm leuke ervaring om mee te maken.


Klik hier voor het menu van Hielke en Jonna.Terug naar overzicht