nieuws > Kijken in de keuken van Amerikaanse scholen

nieuws > Kijken in de keuken van Amerikaanse scholen

Kijken hoe ze in de Verenigde Staten lesgeven. Dat gaan 22 Nederlandse docenten in november doen. Ze komen van allerlei scholen en soorten onderwijs. HetLiemers College is ook van de partij in de persoon van Roberto Breeveld. Hij geeft aardrijkskunde en is coördinator internationalisering. Fereshtah Amiri van de schrijversgroep blikt met hem vooruit op de uitwisseling.

 

DOOR FERESHTAH AMIRI [HAVO-4]

 

Wat is de gedachte achter deze uitwisseling?

De gedachte is dat de docenten uit Nederland kunnen kijken hoe het onderwijs in Amerika is vormgegeven. Het doel is kwaliteitsverbetering door kennismaking met lesmethoden en de lespraktijk in Amerika.

 

Hoe bent u met deze uitwisseling in aanraking gekomen?

Ik ben coördinator internationalisering en las toevallig een oproep aan docenten om mee te doen aan deze uitwisseling. Ook zag ik een filmpje waarin minister Bussemaker docenten oproept om mee te doen. Ik heb mij meteen aangemeld en ben uitgekozen uit een groep van vijftig docenten.

 

Wat zijn uw verwachtingen?

Ik verwacht dat ik een goed beeld krijg van het Amerikaanse onderwijs en specifiek van een aantal thema's zoals hoe ze omgaan met bijvoorbeeld BYOD, motivatie en burgerschapsvorming.

 

Hoe bereidt u zich voor?

Er is een bijeenkomst geweest over het programma. Vervolgens hebben we geskypet met iemand van ITD, de organisatie in Amerika. Daar konden we vragen stellen als: waar komen we terecht, wat voor scholen zijn het en waar moeten we specifiek op letten? En we moesten brieven en e-mails schrijven over onszelf, de school, de visie van de school en hoe wij die ten uitvoer brengen.

 

Komen er ook Amerikaanse docenten naar Nederland?

Nee, dit is helaas nog niet opgenomen in het programma. Voor de komende drie jaar is er subsidie om Nederlandse docenten naar Amerika te laten gaan. Misschien is dit in de toekomst wel mogelijk, maar wij zijn de eerste groep die meedoet. Het programma kan een volgende keer anders zijn. Natuurlijk ga ik contacten leggen. Wellicht komt daar een uitwisseling uit voort.

 

Wat voor voordelen heeft deze reis voor u?

De voordelen zijn dat je in een ander land een ander schoolsysteem kunt bekijken. Hoe gaan ze daar om met de 21st Century Skills, die ook in Nederland steeds belangrijker worden in het onderwijs? En hoe zet je BYOD effectief in tijdens lessen? Antwoorden op zulke vragen kun je het best uit de praktijk halen. Dat kan tijdens zo'n uitwisseling. Ook is het fijn om te kunnen kijken naar de rol van scholen in Amerika. De school staat daar centraal in de gemeenschap en burgerschapsvorming staat hoog op de agenda. Zo hebben de scholen vaak een eigen footballteam en zijn er allerlei sport- en culturele activiteiten. Ook voor hun omgeving zijn scholen heel belangrijk. De motivatie van leerlingen is daardoor vaak hoger dan in andere landen.

 

Wanneer gaat u?

Ik ga zondag 8 november weg en kom zondag 22 november terug. Ik verblijf in een gastgezin, bij een Amerikaanse docent of een andere medewerker van de school. Het is dus echt de bedoeling dat ik daar met een docent meeloop en alle facetten meemaak van lessen, vergaderen, sportactiviteiten enzovoort.

 

Hoe zit het met de bekostiging?

Het wordt betaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Verder zijn er nog andere organisaties bij betrokken. Vanuit Amerika is dit de ITD en vanuit Nederland het Europees platform Nuffic en het Fulbright Centre. Dat is een organisatie die vooral studenten begeleidt bij een studie in Amerika, maar dus ook docenten bij uitwisselingen.

 

Bent u tevreden over deze uitwisseling?

Ja, het is altijd goed om als docent een open houding te hebben en te willen leren van anderen. Het is belangrijk voor een school dat niet alleen leerlingen leren maar ook docenten. Het is de eerste keer. Daarom kunnen dingen nog niet goed gaan, maar dat is dan ook weer een hele ervaring.Terug naar overzicht