nieuws > Jan de Vries bij beste zes geschiedenisleraren

nieuws > Jan de Vries bij beste zes geschiedenisleraren

Jan de Vries staat op de shortlist van zes genomineerden voor de verkiezing van de beste geschiedenisleraar van Nederland. Hij geeft sinds 2010 les op het Liemers College. De winnaar wordt bekendgemaakt op zaterdag 27 oktober, voorafgaand aan de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam.

 

De verkiezing wordt voor de vijfde keer gehouden en is een initiatief van het Rijksmuseum, in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief. Leerlingen en collega’s konden geschiedenisleraren in maart aanmelden. Dat leverde meer dan honderd kandidaten op. In april werd al bekend dat Jan de Vries bij de beste vijftien zat.

 

'Uitzonderlijke kwaliteiten'

Vervolgens heeft de vakjury lessen van de vijftien leraren bezocht en gesproken met leerlingen en collega’s. De vakjury bestaat uit historici en onderwijskundigen. Voorzitter is Martine Gosselink, hoofd geschiedenis bij het Rijksmuseum. De zes overgebleven leraren zijn volgens de jury “zeer bevlogen” en hebben “uitzonderlijke kwaliteiten”. Van hen zijn ook videoportretten gemaakt.

 

Nacht van de Geschiedenis

Eind augustus vallen drie van de zes genomineerden af. Voor de top drie is het dan wachten op de Nacht van de Geschiedenis als de winnaar bekend wordt gemaakt. De winnende leraar is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, maakt samen met Schooltv een lesvideo én mag met drie klassen naar het Rijksmuseum. Nummer twee en drie mogen met hun leerlingen naar het Nationaal Archief in Den Haag.

 

De Gelderlander sprak in april met Jan de Vries en enkele leerlingen: 'Waarom ik de beste ben? Vraag het mijn leerlingen'.Terug naar overzicht