nieuws > In één dag weer honderden jeugd-EHBO’ers erbij

nieuws > In één dag weer honderden jeugd-EHBO’ers erbij

 

De EHBO-dag voor tweedeklassers van de locaties Heerenmäten en Zonegge was weer zeer geslaagd. Maar liefst 252 deelnemers hebben het EHBO-jeugdcertificaat ontvangen. “Ze weten nu wat ze in een noodsituatie moeten doen”, zegt Peter Tillmann (docent lichamelijke opvoeding).


Unieke formule
Het EHBO-project beleefde dit jaar de vijfde editie en wat Peter Tillmann betreft komen er nog een heleboel bij: “Het blijft een unieke formule en bovendien is iedereen nog steeds enthousiast. Dat geldt voor de leerlingen, de collega’s en de instructeurs van het Rode Kruis.” De leerlingen kregen eerst informatie in de les, gevolgd door een onlinecursus en de praktijkdag op donderdag 18 april. Tijdens deze dag waren er praktijkonderdelen zoals verbanden leggen en workshops waaronder reanimeren onder leiding van Rode Kruis-instructeurs.


Workshops en een quiz
Volgens Peter Tillmann is de combinatie van een onlinecursus met een praktijkdag de belangrijkste succesfactor: “Ze beginnen goed voorbereid aan de workshops. Doordat ze dingen herkennen, blijven ze beter ‘bij de les’. Voor de instructeurs is het ook prettig dat de leerlingen voorkennis hebben.” Op de actiedag hadden de leerlingen twee uur praktijkles, één uur reanimeren en één uur een EHBO-quiz à la Ren Je Rot. “Een quizvraag was bijvoorbeeld wat je eerst moet doen als je bij een slachtoffer komt.” Antwoord: zorg voor een veilige omgeving voordat 112 kan worden gebeld.


De juiste snaar
Peter Tillmann is vooral ook onder de indruk van de Rode Kruis-instructeurs: “Deze mensen hebben geen onderwijservaring maar doen het erbij. Toch weten ze met hun verhalen uit de praktijk de juiste snaar bij de leerlingen te raken. En ze vinden het zelf ook heel leuk, want ze komen graag elk jaar terug.” Bij een workshop werd ook gebruik gemaakt van Lotussen (mensen die voor slachtoffer speelden). Ook enkele docenten dienden soms als voorbeeld van een instructeur bij bepaalde ingrepen. Peter Tillmann: “Dat houdt het levendig voor de leerlingen.”


Geconcentreerd bezig
Volgens Peter Tillmann hebben de leerlingen zich goed ingezet: “Tijdens de workshops waren ze geconcentreerd bezig, ook al omdat er een certificaat op het spel stond. Dat blijkt dan toch te motiveren. En als ze eenmaal meedoen aan een quiz, willen ze natuurlijk winnen ook. Intussen weten ze wat ze moeten doen in noodsituaties. Daar was het allemaal om begonnen.” Het EHBO-project heeft zijn nut inmiddels ondubbelzinnig bewezen, want een leerling van onze school heeft door voldoende kennis van EHBO het leven van haar broertje gered. Peter Tillmann: “Laten we dus vooral doorgaan!”Terug naar overzicht