nieuws > Hielke en Jonna maken kans op culinaire finale

nieuws > Hielke en Jonna maken kans op culinaire finale

De eersteklassers Hielke en Jonna uit Didam maken kans op deelname aan de culinaire finale van het iRun2BFit-project. De finale is woensdag 19 juni in sterrenrestaurant Librije’s Atelier in Zwolle.


Inzicht in ‘leef- en lijfstijl’
IRun2BFit geeft scholieren inzicht in hun ‘leef- en lijfstijl’. Het bestaat uit een kookwedstrijd, met als motto gezond eten, en een hardloopwedstrijd om de conditie te verbeteren. Het project duurt acht weken en komt aan bod tijdens de lessen bizo (biologie en verzorging) en lichamelijke opvoeding. Het Liemers College is vaste deelnemer. Alle eersteklassers van alle locaties doen mee.


Zelf koken in Eet-Lokaal
Voor het onderdeel gezond eten bedachten de eersteklassers in tweetallen een gezond menu met als thema ‘Het is een peulenschil’. Docenten en medewerkers van restaurant Eet-Lokaal in Zevenaar kozen de vier gezondste en meest gevarieerde gerechten. Nour en Pauline (Landeweer), Lotte en Imke (Landeweer), Hielke en Jonna (Didam) en Loes en Elpida (Didam) mochten deze gerechten maandag 15 april zelf klaarmaken in het restaurant.


Langoed Huis Sevenaer
Overdag brachten de leerlingen een bezoek aan landgoed Huis Sevenaer, waar koeien verblijven in een stal die grenst aan het restaurant. Ook zagen ze op tuinderij Deelhoven hoe groenten en fruit groeien tot producten voor gerechten. De leerlingen vonden het een geweldige ervaring.


Jury trots op resultaat
Na het bezoek aan het landgoed gingen ze hun driegangenmenu bereiden om het ’s avonds te serveren aan ouders, familie en vrienden. De jury bestond uit leraren en koks van Eet-Lokaal. Kok en restauranteigenaar Hertzog Olivier is trots op wat de leerlingen gepresteerd hebben: “Meedoen is in dit geval belangrijker dan winnen, omdat het project draait om bewustwording van gezond voedsel en gerechten met lokale producten.”


De uiteindelijke winnaars Hielke en Jonna maken kans op deelname aan de landelijke finale bij sterrenrestaurant Librije’s Atelier in Zwolle.

 

Lees hier meer over het hardloopgedeelte van iRun2BFit.Terug naar overzicht