nieuws > Het goede leven volgens Hope XXL

nieuws > Het goede leven volgens Hope XXL

Hope XXL heeft als doel dat iedereen zijn of haar leven als ‘goed’ beoordeelt. Dit idee is ontstaan in de Liemers. Hope XXL zelf is in 2008 begonnen door tien jongeren uit de Liemers met hulp van de lokale Rabobank. De stichting streeft ernaar om het geluksniveau van iedereen naar een acht of hoger te krijgen.


DOOR CAMILIA STOKMAN (VWO-6)


Liemers List
Om dit doel te bereiken heeft Hope XXL de Liemers List opgesteld. Dit zijn tachtig actiepunten om het welzijn van de mensen in de wereld daadwerkelijk naar minimaal een acht te verhogen. In 2015 is deze Liemers List met behulp van ouderen én jongeren afgerond en aangeboden aan de Verenigde Naties in New York.


TR8-projecten
Anno 2019 wil Hope XXL terug naar waar het is begonnen: de Liemers. Het gedachtegoed van de Liemers List wil de stichting verwezenlijken in de Liemers. Hiervoor zijn tachtig zogeheten ‘TR8-projecten’ bedacht. Leerlingen van het Liemers College en het Candea College gaan in de uitvoering een grote rol spelen.


'Think global, act local'
Chris van de Ven, ooit geschiedenis- en aardrijkskundeleraar, maar nu actief voor Hope XXL: “Ons motto luidt ‘think global, act local’. Wij zijn als stichting hier in de Liemers begonnen en kijk waar we zijn gekomen. We zijn bezig met het bereiken van ons doel. We zijn zelfs al bij de VN in New York geweest. We zien graag dat iedereen altijd alles voor mogelijk houdt. Ook wij hebben dat gedaan en al heel wat bereikt.”


Gezocht: gemotiveerde jongeren
Je vraagt je misschien af hoe leerlingen een steentje kunnen bijdragen aan Hope XXL. Op het Liemers College zoekt Hope XXL gemotiveerde jongeren, die niet bang zijn hun mening te uiten, leergierig zijn en natuurlijk interesse hebben in de stichting. Deze groep gaat het 8-team heten en zal regelmatig vergaderen over hoe ons leven beter kan en een TR8-project kiezen om uit te werken.


Liemers Helemaal Goed Courant
Een voorbeeld van zo’n TR8-project is De Liemers Helemaal Goed Courant. Een krant gemaakt door jongeren met artikelen met een positieve grondtoon. De krant bestaat inmiddels ruim een jaar en wordt elke twee weken in heel de Liemers bezorgd. Een ander voorbeeld is het uitbrengen van een gratis gemeentelijk vegetarisch kookboek. Spannende projecten waardoor je echt iets kunt betekenen voor je medemens. Ook is er ruimte voor eigen input, dus kan het 8-team ook zelf projecten bedenken,


Meedoen?
Ben jij geïnteresseerd in Hope XXL en wil jij ook wat betekenen binnen het Liemers College? Mail dan naar Anke Swanenberg of kijk op de website van Hope XXL.Terug naar overzicht