nieuws > Helpen in Gambia én ervan leren

nieuws > Helpen in Gambia én ervan leren

Vijf leerlingen en twee leraren van de locatie Landeweer gaan van maandag 18 februari t/m dinsdag 26 februari naar Gambia om een medische post te schilderen en een begin te maken met de realisering van een toiletgebouw voor wachtende patiënten. De reis naar Gambia is onderdeel van het Talentbureau van de locatie Landeweer. Derdeklassers kunnen zo laten zien wat ze in hun mars hebben.


Het is de vierde keer dat een Landeweerdelegatie afreist naar Gambia. De leerlingen die deze keer meegaan zijn Cylysce Hoffmann, Huub Reulink, Rick Holleman, Rosalie Peters en Iris Berentsen. De begeleiders zijn de leraren Dennis van der Horst en Simon Sweers. De leerlingen volgen een traject bij het Talentenbureau. Nadat ze zich hadden opgegeven, moesten ze onder andere een motivatiebrief schrijven en geld inzamelen voor de reis. Bijvoorbeeld door sponsors te zoeken, te collecteren of acties te bedenken. Deze keer werden onder andere oliebollen verkocht.


Handen ineen voor Gambia
Het Talentenbureau kwam ooit via de LCAward in contact met stichting Handen ineen voor Gambia. Deze stichting is al jaren actief in Gambia, helpt op ouderavonden over het project en is aanwezig bij Gambiareizen. Gambia heeft nog steeds behoefte aan hulp. Het eerste jaar is een toiletgebouw gemaakt bij de basisschool naast de medische post. Het tweede en derde jaar zijn de muren van de omheining, de binnenkant van de medische post en de buitenkant van een markthal geschilderd (zie foto).


Leuk en leerzaam
Het bezoek aan Gambia is niet alleen leuk voor de leerlingen, maar heeft ook een duidelijke onderwijslink, vertelt begeleider Simon Sweers: “Voor leerlingen is het heel belangrijk dat ze betekenisvol leren. Wanneer je bij ons zelf een opdracht hebt bedacht, ben je hier ook zelf verantwoordelijk voor. De leerling schrijft bijvoorbeeld een mail of brief naar een instantie en ze moeten plannen en organiseren. Dit zijn vaardigheden die op het mbo van een leerling worden verwacht. Niets is mooier dan dat alles een betekenis heeft.”


Over het Talentenbureau
Het Talentenbureau is een projectgroep, waarbij derdeklassers zich kunnen aanmelden als zij hun talenten willen ontdekken of benutten. Leraren geven ondersteuning maar de leerling moet zelf het initiatief nemen en houden. Er zijn allerlei projecten mogelijk, zoals skileraar worden, fotografie, maatschappelijke doeleinden of sportieve activiteiten.Terug naar overzicht