nieuws > Girlsday: meisjes, techniek en gezelligheid

nieuws > Girlsday: meisjes, techniek en gezelligheid

Donderdag 4 april was het weer zo ver: voor de vierde keer gaan eersteklassers van het Liemers College naar netbeheerder Alliander voor een dag vol techniek. Alle eersteklassers? Nou, eigenlijk alleen de meisjes… Het is niet voor niets Girlsday.


DOOR KYRA SANNE (VWO-3)


Girlsday keert jaarlijks terug en is bedoeld om meisjes kennis te laten maken met techniek. Deze dag wordt landelijk georganiseerd door VHTO, een expertisebureau dat zich inzet om meer meisjes te interesseren voor beroepen in de techniek, bèta en ICT. Bij Alliander is Nelleke Felix verantwoordelijk voor de organisatie van Girlsday. Zij is HRM & Business-partner, wat inhoudt dat ze de personeelszaken verzorgt. “Ik vind het heel gaaf om meiden te laten zien hoe gaaf techniek is,” vertelt ze.


Technisch of niet, jongen of niet
En dat terwijl Nelleke zelf eigenlijk geen technische achtergrond heeft. Zij houdt zich meer met de mensen bezig, wat dus ook een kant van het vak is. “Hier bij Alliander is techniek niet alleen maar praktisch, je kunt ook een andere kant op. Maar deze dag is vooral gericht op de techniek. “We willen laten zien: wat doet Alliander? Maar we hopen ook dat deze jonge leerlingen gaan beseffen wat ze hier allemaal kunnen doen. En ook nadenken over of ze dit leuk vinden.”


‘Het is voor meisjes onbekender’
Want wat is dan Nellekes reden om in deze sector te werken? Bij haar gaat het meer om het doel: “Ik vind het heel erg belangrijk om bij een bedrijf te werken dat midden in de samenleving staat. Een bedrijf dat echt bijdraagt aan de maatschappij.” Op Girlsday wil ze de meisjes dan ook duidelijk maken wat er in de toekomst allemaal kan. Maar waarom het onderscheid tussen meisjes en jongens? “Meisjes maken iets minder snel kennis met techniek, kiezen van nature minder snel een technische kant. Het is voor hen wat onbekender.”


‘Als diegene zijn werk maar goed doet!’
De leerlingen zijn dat grotendeels met Nelleke eens. “Bij sommige banen lijkt het alsof die heel erg voor jongens zijn, maar dat is natuurlijk helemaal niet waar,” vertelt Romy, een leerling uit de eerste op het Liemers College. Samen met Sofie is ze druk bezig met moffelen wikkelen, wat inhoudt dat stroomdraden die onder de grond komen te liggen helemaal ingepakt worden om ze tegen het water te beschermen. “Het maakt niet uit of een man of vrouw het werk doet,” zegt Sofie. “Als diegene zijn werk maar goed doet!” Deze mening komt vaak voor onder de meisjes. Ook Bert van de Graaf, praktijkondersteuner, is het ermee eens. “We hebben hier nagenoeg geen meisjes, terwijl het heel normaal zou moeten zijn om als vrouw in de techniek te werken.”


Leuk, leerzaam en gezellig
Of deze dag echt werkt? Bert denk van wel, op de lange termijn. Het is ook duidelijk dat de meeste meisjes het interessant vinden. Bij het moffelen wikkelen, het marktrollenspel of na stroomuitval zo snel mogelijk weer voor licht in de dierentuin zorgen: er wordt met enthousiasme meegedaan. “Ik vind het allemaal interessant en goed dat er aandacht aan wordt besteed,” zegt Manou, ook een leerling. “Wij kunnen dit werk ook gewoon aan.” Maar waarschijnlijk gaat Manou zelf niks met techniek doen, zij heeft al een ander doel voor ogen: “Ik wil later graag in een laboratorium werken.”


‘Ik heb nu een goed beeld’
Lara en Marieke zijn nog iets minder ver: zij weten allebei nog niet wat ze willen gaan doen. Wel zijn ze tevreden over Girlsday: “Ik vind het echt heel leuk,” vertelt Marieke. “Ik weet niet of ik er later iets mee ga doen, maar ik heb nu in ieder geval een goed beeld.” Lara vertelt hetzelfde, maar voegt daar nog vrolijk aan toe: “Het is gewoon heel gezellig met al die meiden hier.”Terug naar overzicht