nieuws > Gastles als waarschuwing tegen ‘phishing’

nieuws > Gastles als waarschuwing tegen ‘phishing’

Jongeren brengen veel tijd door op internet. Daarom is het belangrijk dat ze alert zijn op risico’s, zoals bijvoorbeeld ‘phishing’. De mavo-tweedeklassers van de locatie Zonegge krijgen in maart workshops aangeboden over deze vorm van onlineoplichting.


Uit een recent onderzoek in het kader van Safer Internet Day, uitgevoerd in opdracht van Safer Internet Centre Nederland, blijkt dat een derde van de Nederlandse jongeren weleens negatieve ervaringen op internet meemaakt. Dat kan op allerlei manieren. Phishing is er daar één van. Het woord is afgeleid van het Engelse ‘fishing’, oftewel ‘hengelen’ of ‘vissen’.


Bankrekening plunderen

Bij phishing sturen criminelen een (bijna) niet van echt te onderscheiden mailbericht, dat een linkje bevat naar een eveneens vervalste website. Die is meestal van een bekend en betrouwbaar bedrijf, maar het kan ook een instelling of een persoon zijn. De bedoeling is dat de ontvanger op het linkje klikt en dan logingegevens of andere vertrouwelijke informatie prijsgeeft. Daarmee kan de crimineel bijvoorbeeld de bankrekening plunderen.

 

Uitleg hoe hackers werken
De locatie Zonegge heeft peer educators van TMI Academy (Too Much Information) uitgenodigd om op 12 en 13 maart gastlessen over phishing te geven aan de klassen ZM2A, ZM2B en ZM2C. Ze krijgen eerst 45 minuten theorie, waarin onder andere wordt uitgelegd hoe hackers werken. Daarna gaan ze 45 minuten een phishinggame spelen en daarna 90 minuten een video over phishing maken. Na afloop wordt de game nabesproken.Terug naar overzicht