nieuws > Festival organiseren? Bel de Q-highschool!

nieuws > Festival organiseren? Bel de Q-highschool!

Stel: je wilt iets leren of doen, maar jouw school biedt dat niet aan. Dan heb je pech. Tenzij je op een Quadraamschool zit, want dan neem je gewoon contact op met de Q-highschool. Zoals Lucas en Storm van het Liemers College en Andre van Vmbo ’t Venster deden. De drie jongens wilden een foodfestival organiseren. Vrijdag 21 juni werd hun idee realiteit, op het schoolplein van de locatie Heerenmäten.


De Q-highschool is een initiatief van Quadraam. Dat is het schoolbestuur waaronder het Liemers College valt, samen met dertien andere scholen. Leerlingen kunnen bij de Q-highschool terecht voor modules en vakken die hun eigen school niet aanbiedt. Omdat er te weinig vraag naar is of omdat de school te klein is. Er zijn ‘parcoursen’ en ‘avonturen’. Een parcours is een (examen)vak – zoals informatica en filosofie – waarbij leerlingen hun eigen tempo en volgorde kunnen bepalen. Een gedeelte van het leren gebeurt online. Een avontuur draait om een specifieke ‘leervraag’ van leerlingen. Bijvoorbeeld hoe je een goede vlogger wordt óf hoe je een festival organiseert. Daarbij bepalen ze zelf de uitkomsten.


Spaans Foodfestival
Dat laatste – hoe je een festival organiseert – was dus de vraag van Andre, Lucas en Storm. Zij gingen het antwoord zelf ontdekken, met begeleiding van Wieke van Dijk van de Q-highschool, Simone Fenna van der Walst (docente Spaans van het Stedelijk Gymnasium Arnhem) en Mario Ruiz (expert uit Guatemala). De keuze viel op een Spaans Foodfestival. Wieke legt uit dat er best veel komt kijken bij het organiseren van een festival: “Je moet bijvoorbeeld een locatie kiezen. Wordt het een park, dan heb je een vergunning nodig. Daarvoor moet je aan allerlei voorwaarden voldoen. Dat zijn dingen die leerlingen zelf moeten uitzoeken.” Andre, Lucas en Storm kozen voor een schoolplein, waar ze de bezoekers wilden trakteren op heerlijke Spaanse gerechten en leuke ‘Spaanse’ activiteiten. Natuurlijk werd er ook swingende Spaanse muziek gedraaid.


‘Heel wat rode gezichten gezien’
Het Spaanse Foodfestival trok ruim zestig leerlingen, ouders en docenten. Zowel het eten als de activiteiten vielen volgens Wieke van Dijk zeer in de smaak: “De jongens hadden voor gerechten als nacho’s, empanada’s en guacamole gezorgd. Ook de activiteiten waren geslaagd. Bij de pepercontest ging het erom wie de scherpste peper kon eten zonder te hoeven blussen met melk. Ik heb heel wat rode gezichten gezien. Het piñata slaan, waarbij je geblinddoekt een met snoep gevulde pop moet proberen te raken, was ook erg leuk. Er gebeurden gelukkig geen ongelukken zoals in homevideo’s. Het was een gezellig festival en het weer werkte ook mee.”


Hard gewerkt, veel opgestoken
Volgens Wieke van Dijk hebben de organisatoren hard gewerkt en veel opgestoken. “Ze leerden niet alleen hoe je een draaiboek maakt, maar ook dat je van andere mensen afhankelijk bent en dus moet samenwerken. Ze zijn zelf ook op zoek naar sponsors gegaan.” Bovendien kregen Andre, Lucas en Storm te maken met tegenslag, want een week voor het festival moesten ze uitwijken naar een andere locatie (Heerenmäten). “Ook dat was natuurlijk leerzaam”, zegt Wieke van Dijk. Zelf heeft ze eveneens veel plezier beleefd aan het festival. “Het is hartstikke leuk dat leerlingen zich zo inzetten voor iets wat ze zelf bedacht hebben. Als we een afspraak hadden, wilden ze zelfs eerder beginnen.”


Wil jij ook een eigen avontuur uitvoeren of een parcours afleggen? Mail dan naar de Q-highschool.

Klik hier voor meer informatie over de Q-highschool.Terug naar overzicht