nieuws > Estland: heel anders dan Nederland

nieuws > Estland: heel anders dan Nederland

Het Liemers College doet, samen met andere scholen uit Estland, Spanje, Italië en Roemenië, mee aan het Erasmus+ project Environmental awareness across Europe. Koen Putman. Indy Slagmeulen en Tiba Vermaeten uit vwo-3 mochten van 14 t/m 20 april met hun leraren Luc Depré en Louis Blumer naar Estland. Hieronder vertellen Koen, Indy en Tiba wat ze hebben meegemaakt.


‘Echt helemaal geweldig’
Koen Putman: “We hebben veel leuke en interessante dingen gedaan en zo veel geleerd over Estland en het milieu. We verbleven alle drie in het plaatsje Jüri (dicht bij de hoofdstad Tallinn) in verschillende gastgezinnen die ons goed hebben verzorgd. Het was echt helemaal geweldig.”


‘Bewuster met de natuur bezig’
Indy Slagmeulen: “We hadden niet verwacht dat de natuur zo mooi zou zijn. Het is daar ook veel minder volgebouwd. Je kunt een half uur rijden en helemaal niemand tegenkomen. We gingen ook naar een moeras. De gids vertelde over de planten en welke je kon eten. Op sommige plaatsen in het moeras was het water zo zuiver dat je het gewoon kon drinken. Dat was heel erg mooi en interessant. In Estland is de natuur nog redelijk onaangetast. Je ziet ook dat iedereen de hondenpoep opruimt. Men is Estland veel bewuster met de natuur bezig dan in Nederland.”


‘Andere cultuur en eetgewoonten’
Tiba Vermaeten: “We hebben gemerkt dat er best veel verschil in cultuur is tussen Estland en Nederland. Zo is het in Estland heel normaal dat je je schoenen in de gang uitdoet en niet met je schoenen naar binnen gaat. Zelfs op school lopen ze eerst naar hun kluisje om hun buitenschoenen om te wisselen voor binnenschoenen. Ook het eten is anders. ‘s Ochtends eten ze meestal muesli, pap of heel donker brood, tussen de middag eten ze warm op school (het eten in de kantine is gratis) en ‘s avonds eten ze weer warm. Als toetje hebben ze soms een soort chocoladerepen van gestremde melk die heel machtig zijn. De etenstijden zijn niet zo precies. Als ze om vier uur honger hebben, eten ze om vier uur. Maar toen we een keer pas om negen uur thuis waren, aten we om negen uur.”Terug naar overzicht