nieuws > Elke dinsdagmiddag ‘een machtig avontuur’

nieuws > Elke dinsdagmiddag ‘een machtig avontuur’

Leerlingen in de vwo-bovenbouw die een extra uitdaging zoeken, worden op het Liemers College gestimuleerd om mee te doen aan bijvoorbeeld het Pre-University College (PUC) of Science van de Radboud Universiteit Nijmegen. Famke van den Boom, Marvin Jans en Tom Kluin (vwo-6) gingen twee jaar lang elke dinsdagmiddag naar Nijmegen. Eind maart kregen zij hun diploma.


DOOR ROBBERT ROODSANT (COACH CHALLENGEPROGRAMMA BOVENBOUW)


De drie leerlingen volgden het pittige PUC-programma Een machtig avontuur, dat volgens de universiteit een hoog wetenschappelijk niveau heeft en de deelnemers een inhoudelijke voorsprong geeft “die goed van pas komt op je cv, tijdens je vervolgstudie en voor de rest van je leven”. Het programma bestaat uit modules uit de bètawetenschappen, variërend van quantummechanica en biosfeer tot evolutionaire psychologie en zon- en ster-evolutie.


Famke, Marvin en Tom hebben de modules, opdrachten en tentamens met goed resultaat afgelegd en konden daarom vol trots op 20 maart, in het bijzijn van familie, hun PUC-certificaat in ontvangst nemen. Als Liemers College zijn we erg trots op deze drie kanjers. We denken dat het hen verrijkt heeft en zal helpen bij hun intellectuele keuzes en carrière. Hieronder komen Famke en Tom aan het woord.


Famke van den Boom
“De reden dat ik me heb opgegeven, is drieledig: ik zocht een extra uitdaging, ik wilde een beter beeld krijgen van vervolgopleidingen en ik wilde de universiteit alvast leren kennen. Mijn verwachtingen zijn uitgekomen. Het programma was soms zelfs iets te uitdagend. Ik weet nog steeds niet wat ik wil studeren, maar het heeft me wel geholpen veel onderwerpen uit te sluiten. Waarschijnlijk wordt het iets met wiskunde. Wanneer dat vak aan bod kwam, vond ik de colleges het interessantst.”
“Een ander leuk onderdeel was plantjes kweken, omdat we toen lekker praktisch bezig waren en niet in de collegezaal zaten. Daarbij vond ik de modules waar we wat vrijer werden gelaten het prettigst. Bij sommige modules kregen we namelijk zes uur huiswerk en dat was wel erg veel bovenop het reguliere schoolwerk. Op school misten we namelijk ook nog lessen, die we in onze eigen tijd moesten inhalen. Maar dat is het zeker waard geweest, want dat was de extra uitdaging waarnaar ik op zoek was.”


Tom Kluin
“Ik had dezelfde motivatie als Famke, maar wist al wel dat ik werktuigbouwkunde wil gaan studeren. Dat is niet veranderd. Eén van de laatste modules over sterren en het universum vond ik het meest interessant, vooral toen we een telescoop gingen bezichtigen. Het grote verschil tussen de lessen daar en op school is dat we op de universiteit soms twee uur stil moesten zijn, zonder een moment waarop we een vraag konden stellen. Dan zat ik wel echt te wachten op de pauze. Als tip wil ik aan de toekomstige scholieren meegeven dat de modules makkelijker te volgen zijn als je biologie in je pakket hebt, omdat dat bij veel modules aan bod komt.”Terug naar overzicht