nieuws > Eersteklassers weer in actie voor voedselbank

nieuws > Eersteklassers weer in actie voor voedselbank

De eersteklassers van de locaties Heerenmäten, Landeweer en Zonegge zetten zich de komende weken in voor de voedselbank in Zevenaar. Ze krijgen voorlichting over armoede, gaan huis aan huis flyers uitdelen en halen donderdag 18 april hopelijk weer veel producten op. De actie voor de voedselbank wordt voor het vijfde achtereenvolgende jaar gehouden.


We staan er niet allemaal iedere dag bij stil, maar het lukt ook in Nederland niet elk gezin om dagelijks een goede maaltijd op tafel te zetten. Gezinnen die onder de armoedegrens leven, zijn daarvoor afhankelijk van de voedselbank. Ook Zevenaar heeft een voedselbank, die al vijf jaar in het voorjaar kan rekenen op de inzet van de eersteklassers van het Liemers College. “We zochten iets dat maatschappelijk relevant is en dat leerlingen laat ervaren dat het leuk is om je voor een ander in te zetten”, zegt docent en coördinator Bert Stronks (rechts op de foto).


Ouders helpen mee
De leerlingen leren vooraf, tijdens de mentorlessen, over armoede in Nederland en het belang van de voedselbank. De week vóór de actiedag op 18 april verspreiden ze flyers met informatie over de tijden, de wijze van inzamelen en welke producten de voedselbank kan gebruiken. Iedere klas neemt een wijk voor haar rekening. Een week later komen de leerlingen weer langs, maar dan om de spullen op te halen. Ouders helpen door met de leerlingen mee te rijden, want het is vaak te veel voor op de fiets. De leerlingen gaan als blijk van waardering na afloop zwemmen in het Lentebad. De voedselbank is enorm blij met de jaarlijkse actie van het Liemers College.


‘Niet spannend’
Milou Berends en Noortje Sueters zaten twee jaar geleden in de eerste klas. Ze kunnen zich de voedselbankactie nog goed herinneren. Voor de LC Courant schreven ze hun ervaringen op.


Noortje (links op de foto): “Ik vond het een goede actie, want je wordt je meer bewust van het feit dat sommige mensen niet zoveel geld kunnen besteden aan voedsel. Ik vond het leuk om bij mensen langs te gaan. Het was niet spannend omdat ik samen ging met mijn vriendin Milou. Het was leuk om voedsel op te halen voor een goed doel!”


Milou (tweede van rechts): “Ik vond het een ook een goede actie, omdat het voor een goed doel is. De meeste mensen waren erg enthousiast, maar sommigen waren heel duidelijk en zeiden dat ze niet wilden meedoen. Doordat je samen met een goede vriendin gaat, wordt het al leuker en minder spannend.”Terug naar overzicht