nieuws > Een weekje schilderen in Gambia

nieuws > Een weekje schilderen in Gambia

Leerlingen van de locatie Landeweer zijn in februari acht dagen naar Gambia geweest om een medische post en een marktgebouw onder handen te nemen. De reis vond plaats onder de hoede van het Talentenbureau van Landeweer. De leraren Simon Sweers en Dennis van der Horst schreven onderstaand verslag.


DOOR SIMON SWEERS EN DENNIS VAN DER HORST


Het was niet de eerste keer dat een delegatie van Landeweer afreisde naar Latrya in Gambia. Twee keer eerder gingen leerlingen van onze locatie via stichting Handen ineen voor Gambia van Herman Damen naar dit dorp. Toen de stichting ruim twintig jaar geleden werd opgericht, waren er nog geen school en medische zorg. Beide zijn in de loop der jaren gerealiseerd én nog steeds volop in ontwikkeling (het is tenslotte wel Afrika).


Zweethandjes
Na veel sponsoracties en vergaderingen was het vrijdag 2 februari eindelijk zover: we ging samen met Lotte Roos, Lotte Klaassen, Roos Goris, Bibi de Raef, Lisa Elfrink en Tatum Wemmer voor acht dagen naar Gambia. Nadat we verzameld hadden op Schiphol konden wij onze reis voortzetten naar Banjul. Voor een aantal leerlingen was het de eerste keer vliegen. Dan is een reis van zes uur best spannend, maar de bestemming werd gehaald (door een enkeling wel met zweethandjes).


Graag naar school
Wij hebben in een hotel geslapen en zijn vier dagen druk bezig geweest met het schilderen van de binnen- en buitenkant van de medische post en we hebben een marktgebouw aan de buitenkant van wat kleur voorzien. Maar we hebben niet alleen geverfd. We kregen ook een rondleiding op een basisschool. Met vijftig leerlingen in een klein klaslokaal zitten is in Gambia heel normaal. Dit maakte aardig wat indruk op onze groep, maar de kinderen daar vinden het een genot om naar school te gaan: de school heeft inmiddels vijfhonderd leerlingen, terwijl begonnen werd met twintig leerlingen.


Applaus op Schiphol
We zijn ook een dagje naar Senegal geweest voor een Safaritour. We hebben veel dieren gezien en het was erg leuk. Wat erg opviel was dat er in Afrika nog steeds veel armoede is en dat mensen veel minder mogelijkheden hebben dan wij. Desondanks zijn de mensen erg vrolijk en gastvrij. Daar kunnen wij Nederlanders soms nog wel iets van leren! Helaas moesten we vrijdag 9 februari alweer naar huis. Toen we rond 22.00 uur op Schiphol landden, was er een groot applaus van alle ouders.


Over het Talentenbureau
Het Talentenbureau van de locatie Landeweer daagt actieve en zelfstandige leerlingen uit om ideeën te bedenken en vervolgens te realiseren. Voorbeelden zijn ontwikkelingshulp verlenen in een ander land (zoals Gambia), een boek schrijven of een fotografie-opleiding volgen. Het Talentenbureau geeft ondersteuning en fungeert als sparringpartner.Terug naar overzicht