nieuws > Een week je leven delen met een Italiaanse

nieuws > Een week je leven delen met een Italiaanse

Het Liemers College heeft al jarenlang een uitwisseling met de Marco Polo-school in Palermo, de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sicilië. In april kwam een groep Italiaanse scholieren voor een achtdaags bezoek naar Zevenaar, waar ze in gastgezinnen verbleven. Camillia Stokman vertelt over haar ervaringen.


DOOR CAMILLIA STOKMAN (VWO-5)


Na de kennismaking op sociale media in november was het lang wachten, maar zondag 8 april mochten wij, achttien nerveuze Liemerse leerlingen, de Italianen ophalen van het vliegveld. De eerste kennismaking was nogal ongelukkig, want wie had gedacht zich wel te redden met Engels en wat gebarentaal had het goed mis. De eerste vraag van mijn gast – “Kun je ook Italiaans?” – maakte angstige gedachten in mij wakker. Want hoe overleef je een week met iemand met wie je niet goed kunt communiceren? Na thuiskomst en de kennismaking met mijn familie, ontdekte ik gelukkig het wonder dat Google Translate heet.


Fietsen kunnen ze dus niet
Op maandag waren rustige activiteiten gepland. Het doel was elkaar beter leren kennen. Het enige obstakel was naar school komen. Fietsen kunnen ze in Italië dus niet. Na tien minuten uitleg over het opstappen, konden we op weg voor een tocht van normaal vijftien minuten en die nu tien minuten langer duurde. Op school nam de nervositeit snel af, want er was een klik met de hele groep. In de pauze werd zelfs al gedanst op Mueve la Colita, een hit in Italië.


Slenteren door Amsterdam
Het hoogtepunt van de week voor de Italianen zou dinsdag plaatsvinden: Amsterdam. Het was een dag met veel geslenter, wandelend naar een rondvaart, het Rijksmuseum, het Anne Frank Huis en vanaf daar weer terug naar het centrum. Mijn Italiaanse gast had de woensdag, zoals u misschien begrijpt, niet veel zin meer in de bijna twee uur durende fietstocht naar een boerderij in Herwen. Wij Nederlanders vonden deze fietstocht niet zo erg. ’s Middags zijn we gezamenlijk naar een snackbar gegaan en hebben we ons vermaakt op ons zelfgeregelde bowl-uitje.


Enorme fans van de Primark
Donderdag was het tijd voor het hoogtepunt voor ons Nederlanders – de Efteling – en vrijdag hadden we een stadswandeling door Arnhem en gingen we een IMAX-film bekijken. Op de dagen dat we steden bezochten, was er gelukkig genoeg vrije tijd. Onze Italianen bleken namelijk enorme fans van de Primark. Maar ook als meisje vind ik twee uur wachten totdat iemand eindelijk uit de winkel komt erg lang. Dat mocht de pret echter niet drukken aangezien het weekend was.


Feestjes en een bedankbarbecue
Moe van de feestjes waren we nog niet: vrijdagavond gingen we uit in de stad en zaterdagavond waren we allemaal uitgenodigd bij iemand thuis. Op zaterdag had iedereen zijn eigen planning. Er werden dingen gedaan zoals een hockeywedstrijd of een bezoek aan Rotterdam. Zondagmiddag was er voor alle gastgezinnen als bedankje een barbecue op school.


Niet alleen stroopwafels en frikandellen
Als je een hele week met iemand doorbrengt, merk je dat er een band ontstaat. Niet alleen met jouw gast, maar met de hele groep. Samen hebben we dingen meegemaakt en ervaringen mogen delen, ondanks de stroeve communicatie. Wie had dat in het begin van de week gedacht? De Italianen hebben dingen geleerd over de Nederlandse cultuur. Ze denken niet meer dat wij de hele dag stroopwafels en frikandellen eten, ze weten nu ook iets over de Nederlandse geschiedenis en het Nederlandse schoolsysteem.


Brullend uitzwaaien
En toen brak op maandag het afscheid aan. Het werd een emotionele middag. Brullend stonden we iedereen uit te zwaaien. “Tot eind september!” Want van 30 september tot 8 oktober gaan wij Palermo en omstreken verkennen.

 

Dit verslag heeft vrijdag 11 mei ook in De Liemers Helemaal Goed Courant gestaan.Terug naar overzicht