nieuws > Een dag van leerling naar student

nieuws > Een dag van leerling naar student

Ieder jaar gaan alle havo-vierdeklassers op bezoek bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) voor een VLS-dag. VLS staat voor ‘van leerling naar student’. Het Liemers College doet mee aan deze dagen om leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun studiekeuze. Dit schooljaar is de VLS-dag op dinsdag 12 februari.


DOOR CAMILIA STOKMAN (VWO-6)


Voor de VLS-dag moeten de leerlingen een keuze maken voor de faculteit die hun interesse heeft. Ze maken kennis met de studies binnen die faculteit, ze praten met studenten en docenten én ze ervaren of die richting ook écht iets voor hen is. Zo leren ze meer over zichzelf, zodat ze uiteindelijk de juiste keuze maken.


Gesprek met de decaan
Het lob-programma (loopbaanoriëntatie- en begeleiding) voor havo-4 wordt aan het einde van dit schooljaar afgesloten met een gesprek met de decaan. Tijdens het gesprek komt ook de VLS-dag weer ter sprake. De decaan wilt bijvoorbeeld graag weten wat de leerlingen hebben geleerd. Daarnaast worden de toekomstplannen besproken en wordt overlegd wat de beste aanpak is om je te oriënteren.


‘Blij met de VLS-dag’
Suze Berendsen (zie foto) zit nu in havo-5. Vorig schooljaar is zij naar de VLS-dag op de HAN geweest. Zij koos voor de faculteit economie en ze heeft veel gehad aan de VLS-dag. “Ik heb kennis kunnen maken met de manier van werken bij de faculteit economie. Het is mij door de gesprekken met de studenten duidelijk geworden dat ik ook daadwerkelijk iets met economie wil doen. Na mijn examen wil ik genieten van mijn vakantie. Daarna ga ik hotelmanagement studeren aan de Saxion (hbo) in Apeldoorn.”


Suze legt uit dat er binnen economie veel meer richtingen zijn dat zij dacht. “Ik wist van tevoren niet dat ik zoveel kanten op kon binnen de economie. Het liefste loop ik er elke dag netjes bij, bij voorkeur nog in een net pak. Dit past dus perfect bij de studie hotelmanagement. Binnen de opleiding staan de volgende thema’s centraal: hospitality, business en communication. Ik heb er nu al zin in.”


Zoals Suze zijn er velen. Door de hulp van school en door jezelf breed te oriënteren, leer je de juiste overwegingen te maken, zodat je de studie kiest die bij jou past. Daar gaat het uiteindelijk allemaal om.Terug naar overzicht