nieuws > Drankspelletjes in het Rijksmuseum

nieuws > Drankspelletjes in het Rijksmuseum

De derdeklassers van de locatie Zonegge gingen maandag 28 januari met het vak ckv (kunstzinnige en culturele vorming) naar het Rijksmuseum in Amsterdam om onder andere te ontdekken dat er ook in de Gouden Eeuw al drankspelletjes werden gespeeld.


DOOR MARIUS DE BOER, LIESBETH SPORK EN MARJOLEIN SPRUIJT (CKV)


Om met heel mavo-3 naar Amsterdam te gaan, waren twee bussen nodig. De sfeer zat er meteen goed in. Er werd heerlijk meegezongen op muziek van Davina Michelle (Duurt te lang) en andere (carnavals)hits. De reis verliep zo voorspoedig dat we een half uur moesten wachten voordat we naar binnen konden. De groepen werden verdeeld en iedere groep kreeg een eigen gids die ieder op zijn eigen manier een rondleiding gaf.


De gidsen waren enthousiast en dachten mee met wat 15-jarigen aanspreekt. We begonnen met een rondje langs verschillende wapens, zoals klovers (grote, lange geweren), die we terugzagen in De Nachtwacht. Hierna gingen we naar de eregalerij voor een bingo. Bastiaan, onze gids, sloot af met drank en drugs in de Gouden Eeuw en zo kwamen wij erachter dat drankspelletjes al honderden jaren oud zijn.


Regen en hagel

De leerlingen dachten vooraf dat anderhalf uur Rijksmuseum erg lang zou zijn, maar de tijd was voorbij voor dat zij er erg in hadden. Daarna zijn we door regen en hagel naar de Dam gelopen en toen, ja toen, konden ze eindelijk ‘los’ in Amsterdam. We weten niet waar iedereen precies geweest is, maar waarschijnlijk stond McDonald’s met afstand op nummer 1. Exact om 18.00 uur waren we terug in Zevenaar.Terug naar overzicht