nieuws > Delegatie Erasmus+ naar Portugal

nieuws > Delegatie Erasmus+ naar Portugal

Zes leerlingen en twee leraren zijn de afgelopen week in Portugal geweest in het kader van het EU-uitwisselingsproject Erasmus+, dat draait in havo-4, vwo-4 en vwo-5. Ook scholen uit landen als Italië, Polen, Portugal en Litouwen doen mee aan Erasmus+.


DOOR LISA VOGEL (HAVO-5)


De delegatie van het Liemers College vertrok zondag 27 januari naar het mooie (en niet al te koude!) Portugal. Zondag 3 februari waren ze weer terug in Nederland. Erasmus+ richt zich op de invloed van jongeren op het politieke systeem in deelnemende landen. Tegenwoordig wordt hun mening steeds vaker meegenomen in besluiten die regeringen nemen. De centrale vraag in het project is: hoe kun je als jongere invloed hebben op politieke ideeën en/of systemen?


Paradres
De leerlingen verbleven in gastgezinnen in Paradres, een plaats in de buurt van Porto. De persoon bij wie ze logeerden, nam zelf met zijn of haar school ook deel aan Erasmus+. Door de leerlingen in gastgezinnen te plaatsen konden zij in deze korte periode veel leren over de Portugese cultuur. Ook hebben ze allerlei bezienswaardigheden bezocht en zijn ze in Lissabon geweest om ook daar een beetje cultuur te snuiven.


MEP
Erasmus+ heeft het Model European Parliament (MEP) als voorbeeld genomen voor het project. Het MEP wordt ieder jaar op regionaal, nationaal en internationaal niveau gehouden. Jongeren van verschillende scholen gaan in discussie over actuele politieke onderwerpen, net zoals dat gebeurt in het echte Europese parlement. Tijdens hun verblijf in Portugal hebben de leerlingen meegedaan aan het MEP Europa.


Roan Geurds (vwo-5) was vorig jaar deelnemer aan het MEP. Hij vond dit zo leuk dat hij besloot ook mee te doen aan Erasmus+. Behalve het discussiëren over de politieke systemen verheugde hij zich er ontzettend op om nieuwe mensen en een nieuwe cultuur te leren kennen.Terug naar overzicht