nieuws > De make-over van de locatie Heerenmäten

nieuws > De make-over van de locatie Heerenmäten

De zomervakantie is benut om de locaties Heerenmäten en Zonegge te verbouwen. Heerenmäten moest worden voorbereid op de komst van de eerste- en tweedeklassers van havo en vwo. Ook waren onderwijskundige aanpassingen nodig. Op Zonegge heeft Agora Liemers een eigen plek gekregen en zijn er werkruimtes gemaakt voor de centrale directie en het leermiddelenfonds. Lisa Vogel van de schrijversgroep over de make-over van Heerenmäten, waar ze zelf les heeft.


DOOR LISA VOGEL (HAVO-5)


Alsof ze nog ‘brugpiepers’ waren, moesten zelfs eindexamenleerlingen in het begin van het nieuwe schooljaar af en toe even goed nadenken waar hun lokaal zou kunnen zijn. Maar inmiddels is iedereen alweer druk bezig met leren en vooral met het wennen aan alle nieuwigheden op school. Dat komt doordat Heerenmäten in de zomervakantie werd verbouwd, zodat de havo/vwo-onderbouw ook in het gebouw zou passen.


Bovenbouw voorbeeld voor onderbouw
De school wilde een gebouw voor alle leerjaren van havo en vwo om zo de communicatie en de overgang tussen de leerjaren te verbeteren. Omdat onze school krimpt (minder leerlingen) was deze verplaatsing van de onderbouw mogelijk. “Maar we willen ook dat de onderbouwleerlingen de leerlingen uit de bovenbouw als een soort voorbeeld gaan zien, zodat de onderbouw weet waarvoor ze het doen”, licht coördinator Emmy Vliegen toe.


Makkelijk: aanwezigheidscoach meteen bij de ingang
Het gebouw heeft op een aantal plekken grote veranderingen ondergaan. We praten dan over het verplaatsen van de personeelsruimte en het ombouwen van de mediatheek naar vier ruime lokalen. Kleinere veranderingen zijn dat de kluisjes niet meer alleen bij de ingang staan maar verspreid door de hele school en dat een aantal plekken is omgebouwd tot extra zitplekken voor in de pauzes. Voor de leerlingen die graag wat later op school komen of soms liever een uurtje niet komen opdagen, is de aanwezigheidscoach naar de ingang verhuisd.


Klimaatbeheersing
Heerenmäten heeft nu ook klimaatbeheersing. Deze wordt in de herfstvakantie getest en daarna in gebruik genomen. De laatste jaren was het op sommige plekken heel warm of juist heel koud. Er is gekozen voor klimaatbeheersing en niet voor airco, omdat met airco de hele school op slot moet. De klimaatbeheersing zuigt lucht weg en blaast schone lucht de lokalen in. Momenteel worden er ook zonnepanelen geplaatst op de daken.


Een paar reacties
Jomy (havo-2): “Ik vond de leerruimtes op Zonegge wel chiller. Verder vind ik het gebouw prima en gaat het wennen ook best snel.”
Julia (havo-5): “De witgeschilderde muren en de vele ramen geven een bepaalde rust tijdens de lessen.”
Jan de Vries (leraar geschiedenis): “Ik vind het jammer dat de verbouwing nog niet volledig klaar is. Zodra alles af is, zal in ieder geval de aardrijkskunde/geschiedenis-afdeling er echt op vooruitgaan.”Terug naar overzicht