nieuws > De leraar terug in de schoolbanken

nieuws > De leraar terug in de schoolbanken

Meestal staat een leraar voor de klas, maar leraren willen zelf ook nieuwe dingen leren. Bijvoorbeeld hoe zij hun lessen leuker kunnen maken. Met die insteek volgde Amke Huiskamp (leraar sport, dienstverlening & veiligheid op Landeweer) een opleiding aan de Nederlandse School. Dit is een vervolgopleiding voor leraren die willen werken aan de groei en creatieve ontwikkeling van hun leraarschap. Amke Huiskamp vertelt over haar ervaringen.


Kun je kort omschrijven wat de opleiding inhoudt?
“De opleiding is gericht op onderwijsvernieuwing en inspiratie. Je komt met allerlei leraren uit heel Nederland bij elkaar. Samen denk je na over het huidige onderwijs en wat wij eventueel kunnen verbeteren. Het mooie is dat alle leraren erg gemotiveerd zijn om te veranderen. Dit komt doordat ze zich bewust inschrijven voor de studie. De intrinsieke motivatie is hoog en dat maakt dat mensen graag in hun vrije tijd willen nadenken over onderwijsvernieuwing. Je hebt dus te maken met bevlogen leraren.”


Waarom heb je deze opleiding gedaan?
“Omdat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Ik wilde me meer verdiepen in onderwijsvernieuwing.”


Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt?
“Het meest waardevolle was dat je enorm veel tijd krijgt om samen met andere docenten kennis te bundelen en dat je veel leert door de gesprekken met anderen. In een reguliere baan is daar soms te weinig tijd voor. Hierdoor kwamen veel gave onderwijsideeën naar voren die je tijdens je lessen kunt gebruiken. Ook vond ik de lezingen door vermaarde sprekers heel leerzaam.”


Wat vond je het leukst?
“Het contact met de groepsgenoten, het netwerk, de bron van inspiratie op onderwijsgebied en de vermoeiende maar gezellige weekenden in Amsterdam. Het nadeel van de studie vond ik dat er soms meer tijd gevraagd werd dan vooraf was aangegeven. Dit was een grote belasting naast mijn baan, vooral omdat het anderhalf jaar duurde. Ik zou het niet opnieuw doen qua tijdsbelasting, maar ik had het niet willen missen qua inspiratie en onderwijsverdieping.”Terug naar overzicht