nieuws > Best spannend: een leerling uit een ander land op bezoek

nieuws > Best spannend: een leerling uit een ander land op bezoek

Het Liemers College is van de komende week gastschool van het internationaliseringsprogramma Erasmus+. Er komen leerlingen en docenten uit Polen, Litouwen, Italië en Portugal naar Zevenaar. Het thema ‘Raise your voice’ gaat over democratie. Jasmijn Willemsen en Jannes Tiemes (beide vwo-4) doen mee aan Erasmus+.


Waarom doe je mee?
Jannes: “Het leek mij wel grappig maar ook erg interessant. Ik interesseer mij voor politiek en wil daar later ook iets mee gaan doen.”
Jasmijn: “Om iets te leren over de politiek van andere landen en ons eigen politieke stelsel. Dat is interessant om te vergelijken en te beseffen dat er binnen Europa verschillen zijn. Mijn ouders vinden het ook belangrijk dat ik aan dit soort activiteiten meedoe.”


Wat is volgens jullie het belang van Erasmus+?
Jannes: “Het geeft leerlingen mogelijkheden om zich op een andere manier te ontwikkelen. Een manier die niet altijd in het lesprogramma zit.”
Jasmijn: “We leren leeftijdsgenoten kennen uit andere landen met andere tradities. Als je op vakantie gaat, kom je die mensen niet op zo’n manier tegen. Dat maakt het project erg waardevol.”


Wat vind je ervan dat het Liemers College dit mogelijk maakt?
Jasmijn: “Leuk!”
Jannes: “Leuk! En ik zou het ook leuk vinden als dit standaard in het lesprogramma zit.”


Zijn jullie al met Erasmus+ in het buitenland geweest?
Jannes en Jasmijn: “Dit is de eerste keer, dus we zijn beiden nog niet in het buitenland geweest voor Erasmus+. Het staat op de planning om komende week naar Brussel te gaan en daarna in februari een week naar Sardinië. We hopen daar meer te leren over de cultuur op Sardinië.”


Ben je door dit project anders gaan denken over Europa?
Jannes en Jasmijn: “Nog niet, maar misschien verandert dit door het bezoek aan Brussel en Sardinië.”


Wat verwacht je van de uitwisseling in Zevenaar?
Jasmijn: “Er komen twee leerlingen bij ons de komende week, één uit Sardinië en één uit Litouwen. Ze doen ook mee met pakjesavond. We laten ze kennismaken met een aantal culturele aspecten van de Nederlandse samenleving.”
Jannes: “Ik krijg een leerling uit Sardinië. Dat is best wel spannend. We willen onze gasten sowieso laten fietsen en ze boerenkool voorschotelen.”


Lees hier een interview met docent Roberto Breeveld over Erasmus+.Terug naar overzicht