nieuws > Actueel onderwijs: betoog over de sleepwet

nieuws > Actueel onderwijs: betoog over de sleepwet

In lessen op het Liemers College wordt vaak aangehaakt bij de actualiteit. Zo kreeg vwo-3 bij geschiedenis de opdracht om een betoog te schrijven over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die vooral bekend is als de ‘sleepwet’, waarover op 21 maart een referendum wordt gehouden. Linda Ruijs vroeg of haar betoog in de LC Courant kan worden opgenomen. Natuurlijk kan dat!

 

DOOR LINDA RUIJS (HV3B) 

 

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv) wordt ook wel de sleepwet, de aftapwet of de tapwet genoemd. Deze wet is een aangepaste versie van de Wiv uit 2002. De regering voert deze wet in, omdat volgens de regering de veiligheidssituatie in de wereld aanzienlijk verslechterd is. Volgens hen ligt dat aan de steeds meer ontwikkelde technologie.


De wet houdt in dat de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD informatie via internetverkeer mogen verzamelen als die relevant kan zijn voor onderzoeken. De gegevens mogen maximaal drie jaar bewaard worden, want dan heeft de AIVD genoeg tijd om de gegevens goed te onderzoeken. Zo kunnen volgens de regering aanslagen en andere dreigingen vaker worden voorkomen.


Maar er zit nog een andere kant aan deze wet. De AIVD kan ook gewoon internetverkeer aftappen. Dat zou betekenen dat de privacy van burgers kan worden geschaad. Daarnaast zorgt veel beschikbare informatie niet gelijk voor meer veiligheid. Als de AIVD te veel data heeft, dan is dat juist niet handig. In de grote hoop data kan belangrijke informatie minder snel gevonden worden.


Zondag met Lubach
Door het programma Zondag met Lubach werden de wet en de inhoud daarvan duidelijker (klik hier en hier voor de uitzendingen over de Wiv). Doordat veel meer mensen nu weten wat de wet inhoudt, komt er op 21 maart 2018 een raadgevend referendum over deze wet. Of de uitslag van het referendum iets uitmaakt is niet bekend, want fractievoorzitter Buma van het CDA heeft al gezegd dat hij de uitslag van het referendum gaat negeren.


Ook premier Rutte (VVD) vindt het slecht als mensen vinden dat de nieuwe Wiv wet niet deugt. In het programma Zondag met Lubach werd gezegd dat Rutte doet alsof de Nederlanders de Wiv willen afschaffen en de hele AIVD weg willen hebben. Lubach noemde dit een ‘terreurschwalbe’: bij de minste kritiek, meteen op de grond gaan liggen huilen over een aanslag. Lubach zei dat dit gewoon bangmakerij is.

 

Grap die Lubach maakte over de sleepwet.


Mijn mening
Er is heel veel gedoe over de nieuwe Wiv. Natuurlijk heb ik zelf ook een mening over dit onderwerp. Mijn mening is zelfs veranderd door de opdracht die ik voor geschiedenis moest maken. Ik zag de wet voor het eerst in een aflevering van Zondag met Lubach. Toen hoorde ik vooral de negatieve kant van het verhaal. Ik dacht toen dat alle gegevens zouden worden bewaard door de AIVD. Ik vond het daarom een erg slechte wet, die ervoor zou zorgen dat de privacy van onschuldige mensen in Nederland zou worden geschaad.


Door deze opdracht keek ik ook wat de overheid van de wet vindt en waarom de wet wordt ingevoerd. Toen zag ik dat alleen informatie wordt opgeslagen die relevant kan zijn voor onderzoeken van de AIVD. Dus nu is mijn mening dat de AIVD wel data mag verzamelen voor onderzoeken om Nederland veiliger te maken, zoals het voorkomen van aanslagen, maar dat de overige data gelijk moeten worden weggegooid. Zo wordt de privacy van de Nederlanders niet geschaad, maar worden wel aangeslagen en bedreigingen voorkomen.

 

De mening van Nederland over de sleepwet.Terug naar overzicht