nieuws > ‘We hebben Mark Rutte zien lopen!’

nieuws > ‘We hebben Mark Rutte zien lopen!’

De derdeklassers van de locatie Heerenmäten hebben vrijdag 16 maart of maandag 19 maart in Den Haag drie uurtjes politiek in vogelvlucht gekregen van ProDemos, een organisatie die voorlichting geeft over ‘democratie en rechtsstaat’. Het nut van argumenteren kreeg speciale aandacht. Linda Ruijs en Jill Schuitema (HV3B) vertellen over hun ervaringen in Den Haag.


Linda Ruijs: "Ik vond de excursie erg leuk"
“We hebben in Den Haag een rondleiding van ProDemos gehad en daarna de Tweede Kamer bezocht. Bij ProDemos moesten we eerst een opdracht doen, namelijk goede argumenten zoeken bij de stelling: wat moet de overheid doen tegen de vogelgriep? We waren opgedeeld in drie groepen – jongeren, bezorgde ouderen en boeren – en elke groep moest argumenten verzamelen die bij die groep horen.”
“Het was een leuke opdracht, omdat je moest bedenken wat jouw groep ervan zou vinden. Aan het einde van de opdracht gingen we stemmen over wat we de beste vorm van verkiezingen vonden. Onze klas (HV3B) koos voor gewone verkiezingen (zonder referenda). Daarna deden we een quiz over politiek. De quiz was erg interessant. Na afloop gingen we een soort speurtocht doen. Ik vond de excursie erg leuk.”


Jill Schuitema: "In de Tweede Kamer werd iedereen gefouilleerd"
“Na de luister- en argumentatie-opdracht over de vogelgriep en de quiz gingen we naar buiten. Daar werden teams van drie leerlingen gemaakt en kreeg ieder team een tablet. Daarop stond een navigatie met groene stippen. De bedoeling was dat je naar iedere groene stip liep. Daar kreeg je dan een vraag op de tablet. Je kon kiezen uit drie onderwerpen en of je een makkelijke of moeilijke vraag wilde.”
“Mijn team koos voor moeilijke vragen en onderwerpen waarvan we veel wisten. Ook konden er bonusvragen in het spel komen. Zodra je alle vragen had gemaakt, liep je terug naar de begeleider. Helaas heeft mijn team niet gewonnen. Maar we zijn wel tweede geworden met maar liefst negentien punten. En nog iets: we hebben Mark Rutte zien lopen!”
“Na de speurtocht gingen we naar de Tweede Kamer, waar iedereen eerst gefouilleerd werd. Binnen zag ik heel veel stoelen. Wat ik niet wist, is dat je bij elk overleg in de Tweede Kamer mag zijn. Wij gingen op wat stoelen zitten en de begeleider ging kort een stukje uitleggen over de Tweede Kamer. Hij vertelde wie normaal op welke stoel zit en wat er allemaal kan gebeuren in de Tweede Kamer.”
“Ook kregen we nog uitleg hoe de kleuren van de Tweede Kamer zijn bedacht. Het groene tapijt moet gras voorstellen, het blauwe plafond de lucht en de stoelen een soort van tulpen. Dit past allemaal bij Nederland. Ik vond het een heel leuke en leerzame ervaring.”Terug naar overzicht