nieuws > ‘LiemersCollege2BFit-Run hartstikke goed gegaan’

nieuws > ‘LiemersCollege2BFit-Run hartstikke goed gegaan’

Circa vijfhonderd eersteklassers van alle locaties hebben donderdag 18 april de LiemersCollege2BFit-Run gelopen. Volgens Tomas Vissink, leraar lichamelijke opvoeding, is het hartstikke goed gegaan. Het was prima loopweer en maar liefst de helft van de leerlingen koos voor de langere afstand.


Inzicht in ‘leef- en lijfstijl’
IRun2BFit geeft scholieren inzicht in hun ‘leef- en lijfstijl’. Het bestaat uit een kookwedstrijd, met als motto gezond eten, en dus de LiemersCollege2BFit-Run om de conditie te verbeteren. Het project duurt acht weken en komt aan bod tijdens de lessen bizo (biologie en verzorging) en lichamelijke opvoeding. Het Liemers College is vaste deelnemer.


‘Doel is dat iedereen met plezier loopt’
De LiemersCollege2BFit-Run is nadrukkelijk geen hardloopwedstrijd, legt Tomas Vissink uit: “Het is eigenlijk meer een hardloopevenement. De lopers hebben wel een wedstrijdnummer en er is tijdregristratie, maar de nadruk ligt niet op de winnaars maar dat iedereen met plezier loopt. We willen alle leerlingen bereiken, ook leerlingen die misschien wat minder met sport hebben. Het gaat erom dat ze bewegen en zich bewust zijn van het belang daarvan. Iedere leerling levert een prestatie en dus heeft ook iedereen na afloop een medaille gekregen.”


‘Best een afstand voor eersteklassers’
De LiemersCollege2BFit-Run kent twee afstanden: 2,5 kilometer en 5 kilometer. De verdeling was precies fiftyfifty. Tomas Vissink: “Veel leerlingen zijn dus voor de uitdaging van de 5 kilometer gegaan, maar allebei de afstanden zijn goed. Vergeet niet dat eersteklassers nog niet volgroeid zijn, ze hebben minder inhoud dan bijvoorbeeld leerlingen in de bovenbouw. Dan is 2,5 kilometer best een afstand. Voor 5 kilometer moeten eersteklassers een paar keer per week trainen.”


‘Veel leerlingen hebben al een goede conditie’
Tomas Vissink vindt dat veel eersteklassers al een goede conditie hebben. “Veel leerlingen zitten nog op een sportclub, wat in de bovenbouw minder het geval is. Ik denk dat circa 10 procent inactief is. Ik hoop dat deze leerlingen enthousiaster voor sport en bewegen zijn geworden.” Tijdens de acht weken voorbereiding hebben de leerlingen iedere week conditietraining gekregen en looptechnieken geoefend. “Een aantal leerlingen heeft thuis ook getraind. Dat is natuurlijk erg mooi”, zegt Tomas Vissink.


Extra leuk: ook docenten en ouders
De dag van de LiemersCollege2BFit-Run verliep hartstikke goed. Het weer zat mee – droog en met 17 à 18 graden niet zo warm als vorig jaar – en bij de start zorgde Joeri van Grol van DansJeFit voor een warming-up met opzwepende muziek. Extra leuk was de deelname van 25 leraren en 6 ouders. Naast de medaille ontvingen de leerlingen ook een hardloopshirt, een bidon en fruit. Het Rode Kruis was aanwezig voor eventuele blessurebehandelingen en Run2Day verzorgde de tijdregistratie (klik hier voor tijden van de LiemersCollege2BFit-Run).


Lees hier meer over de kookwedstrijd van iRun2BFit.Terug naar overzicht