nieuws > ‘Door schoolstewards 95 procent minder rommel’

nieuws > ‘Door schoolstewards 95 procent minder rommel’

De eersteklassers van de locaties Landeweer en Zonegge hebben in de eerste weken van het schooljaar voorlichting gehad over het project schoolstewards. Dit houdt in dat leerlingen elkaar aanspreken op ongewenst gedrag en dan met name rommel maken. De schoolstewards zijn een groot succes: er ligt veel minder troep in de aula en de gangen en het is gezelliger.


Docent kunstvakken en mentor/coach Marjolein Spruijt en de conciërges zijn verantwoordelijk voor de schoolstewards op Zonegge. Zij schatten dat er maar liefst 95 procent minder rommel, zoals papiertjes en broodzakjes, op de grond wordt gegooid. “We zijn hier zo’n vier jaar mee bezig en het werkt fantastisch. De school is gewoon een stuk schoner”, zegt Marjolein Spruijt.


Iedereen doet mee
De schoolstewards komen in actie tijdens de pauzes. Dan lopen ze in duo’s, herkenbaar aan hun gele hesjes, door de aula en de gangen. Als ze troep zien liggen, vragen ze hun medeleerlingen om het op te ruimen. Overal staan grijze containers. Alle klassen doen mee, dus iedere leerling fungeert een paar keer per schooljaar als schoolsteward. De brugklassers zijn pas aan het einde van het schooljaar aan de beurt, zodat ze eerst kunnen wennen aan hun nieuwe school.


Rollenspel
Tijdens de voorlichting krijgen de leerlingen een training van extern bureau ‘Op ijgen weize’. “Ze doen een rollenspel met de leerlingen, want het is natuurlijk best lastig om een ander aan te spreken op ongewenst gedrag. Hoe reageer je als een leerling weigert om iets op te ruimen? De afspraak is dat de schoolstewards het dan vriendelijk nog een keer vragen en als dat niet helpt een conciërge inschakelen. Gelukkig komt dat nauwelijks voor. Het blijkt dat leerlingen zich verantwoordelijk voelen. En er wordt steeds minder op de grond gegooid.”


Gezelliger
Niet alleen is de school schoner door de inzet van de schoolstewards, ook de sfeer is beter. “Zeker, want als het normaal is dat je elkaar aanspreekt over rommel maken werkt dat ook door naar ander gedrag. Het is gezelliger.”Terug naar overzicht